Vykradených aut přibývá, policie většinu krádeží nevyřeší

Praha - Vykradených aut přibývá. Za prvních sedm měsíců jich podle policejních statistik bylo 30 tisíc, a to je skoro o desetinu víc než loni za stejnou dobu. Nejaktivnější jsou zloději v Praze.Většina případů se ale policii nepodaří vyřešit.

Zkušený zloděj dostane satelitní navigaci nebo rádio z auta během šesti vteřin. Podobně rychle ukradne z kufru auta třeba i rezervní kolo nebo oblečení. „Pachatelé si převážně vybírají auta na odlehlých místech a vozidla, kde majitelé nechávají různé věci na sedačkách,“ říká mluvčí Policejního prezidia ČR Petra Srnková.

Lidé od ledna do konce června nahlásili policistům už přes 25 tisíc vykradených aut, kriminalisté určili viníka pouze v 7 procentech případů. Nejhorší je situace v Praze, kde z 10,5 tisíce případů objasnili policisté jen 2,5 procenta.

Problémy jsou po celé Evropě. Například na Slovensku za prvních 6 měsíců vykradli zloději 5387 aut, policie objasnila jen 6 procent případů. Úspěchy v boji s vykrádáním aut hlasí Němci v Berlíně. Objasněnost mají sice stejnou jako čeští a slovenští policisté, ale většina recidivistů je už za mřížemi a krádeží z aut je o třetinu míň než před deseti lety.

V Česku hraje velkou roli také justice. Soudy v Česku dávají podle advokátky Kláry Slámové hlavně prvotrestaným zlodějům nízké nebo jen alternativní tresty, nebo je nepotrestají vůbec. Problémem stále zůstávají také bazary, které kradené věci vykupují, a to i v době, kdy ve skutečnosti vůbec nesmí mít otevřeno. Zákon totiž mezi 10 večer a 6 ráno prodej i výkup zakazuje. Majitelé bazarů se k obchodování mimo prodejní dobu přiznávají, odmítají však, že by vykupovali. Za prodej a výkup mimo otvírací dobu přitom hrozí majiteli pokuta od živnostenského úřadu ve výši až milion korun. Ve skutečnosti se ale sankce pohybují spíš v tisícikorunách.