V elitní armádní jednotce se objevila šikana

Liberec - Elitní jednotka české armády má problémy s šikanou. Jeden z příslušníků liberecké brigády chemické ochrany byl zbitý tak, že zůstal tři týdny v neschopnosti. Za útokem podle svědků stojí velmi konfliktní člen jednotky.

Liberecká jednotka se stará o zásahy v oblastech, kde hrozí použití chemických zbraní. Teď se ale mezi chemiky objevil případ šikany. Voják Jan Kašuba byl napaden. Výsledkem byla sedmnáctidenní neschopnost. „Měl jsem posttraumatický blok páteře, nemohl jsem hýbat krkem, nosil jsem krční límec,“ popisuje Kašuba.

Za oběma útoky stojí jeden člověk. Vojáci potvrdili, že jde o velmi konfliktní osobu. Armáda ale s jeho případným trestem počká na konec vyšetřování. Konflikt se řeší jako trestný čin. „Vzhledem k délce pracovní neschopnosti poškozeného, byla původní právní kvalifikace změněna z přestupku právě na trestný čin ublížení na zdraví,“ potvrzuje mluvčí Vojenské policie Jan Čermák.

Policie už vyšetřování ukončila. Komisař rozhodl, že napadení není tak vážné, aby šlo o trestný čin. Vyplývá to prý z výslechů i z lékařské zprávy. „Na základě těchto dokumentů rozhodl, že se nejedná o trestný čin ublížení na zdraví, ale o přestupkové jednání. V těchto dnech byl případ odevzdán ke kázeňskému řešení vojenskému útvaru,“ vysvětluje policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Jan Kašuba tvrdí, že se za celou svoji kariéru ještě se šikanou nesetkal, až teď. A hodlá proti tomu bojovat. O trestu nakonec rozhodne velitel libereckých chemiků. Za šikanu hrozí vojákovi pokuta do výše pěti tisíc korun.