Šéf pátracího týmu Rybár čelí obvinění z korupce

Praha - Korupce a zneužití pravomocí - tak zní obvinění pro šéfa speciálního pátracího týmu Jana Rybára. Nečestných metod prý užil při vyřizování víz pro skupinu Vietnamců. Ti mu měli podle neoficiálních zdrojů nabídnout úplatek. Osoba stojící v čele uznávaného orgánu, který úspěšně bojuje proti nejvyhlášenějším zločincům, se rázem dostává na opačnou stranu zákona. Již půl roku je kvůli trvajícímu obvinění dočasně odvolán ze své funkce. Informaci uvedl deník Právo.

„Pan Rybár je stíhán pro nepřímé úplatkářství a zneužití pravomoci veřejného činitele,“ uvedla šéfka státního zastupitelství pro Prahu 1 Šárka Pokorná. Dotyčný však jakoukoliv vinu odmítá. O trvalém odchodu z postu šéfa pátrací policie Rybár neuvažuje.

Kriminální policie zatím vyčkává na dílčí výsledek vyšetřování. V případě uznání viny je policie připravena okamžitě rozvázat pracovní poměr s obviněným. V opačném případě bude jeho pozice navrácena do původního stavu. Informaci přinesla mluvčí kriminálního oddělení policie Pavla Kopecká.

Pátrací tým, v jehož čele Rybár stojí od roku 2006, se mimo jiné v minulém týdnu podílel na dopadení nebezpečného pedofila z Británie, který byl zatčen v Praze. Příslušníci týmu, zvaného též lovci lebek, pátrali po uprchlých podnikatelích Radovanu Krejčířovi a Tomáši Pitrovi. V popředí jejich zájmu je také František Procházka, jehož policie podezřívá z loňské krádeže více než půl miliardy korun z pražského areálu bezpečnostní agentury G4S.