V Praze zlepší plynulost a bezpečnost dopravy

Praha - Více elektronických tabulí s aktuálními informacemi o dopravních zácpách a uzavírkách, nové semafory a lepší centrální řízení silniční dopravy má v hlavním městě přinést projekt, který chystá Technická správa komunikací (TSK). Opatření, která by měla zvýšit plynulost a bezpečnost silniční dopravy, budou stát 655 milionů, 85 procent nákladů zaplatí Evropská unie.

TSK chce do roku 2010 vybudovat na městském okruhu a hlavních komunikacích tabule, které budou podle aktuální situace omezovat rychlost projíždějících vozidel nebo řidiče informovat o zácpách a uzavírkách. Podobné tabule mají podle mluvčího společnosti Tomáše Mrázka například na německých a rakouských dálnicích.

V metropoli rovněž přibude 60 informačních tabulí, které už fungují u některých pražských tunelů. Dotace bude podle Mrázka směřovat také na novou světelnou signalizaci, 41 kilometrů optické sítě nebo na zařízení, která zlepší sběr dopravních informací. „Vylepšit bychom chtěli také hlavní dopravní ústřednu Na Bojišti,“ dodal Mrázek.

TSK chce pražský systém řízení dopravy propojit také s národním dopravním řídícím centrem v Ostravě a jednotným systémem dopravních informací, který spravuje Ředitelství silnic a dálnic.