Pražští lidovci vyzvali Jehličku a Béma k přehodnocení postoje ke knihovně

Praha - Pražští lidovci dnes podpořili kroky ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka a vyzvali ministra kultury Václava Jehličku, jenž je ve vládě za jejich stranu, a pražského primátora Pavla Béma, aby svůj odmítavý postoj k umístění stavby na Letné přehodnotili. Ježek kvůli pozemkům na Letné pro novou budovu knihovny zvažuje žalobu na magistrát. Za KDU-ČSL kandiduje v Praze do Senátu.

„Pražské městské předsednictvo KDU-ČSL vyjadřuje podporu postoji a aktivitám ředitele Vlastimila Ježka ve věci důstojného řešení umístění Národní knihovny na Letné,“ uvedli pražští lidovci. Kritiku Ježkova postupu odmítli. Do sporů se strana vložila už před časem. Jiří Čunek tehdy prohlásil, že se zasadí o to, aby vláda ve státní pokladně prostředky na knihovnu našla. Knihovně také věnovali základní kámen.

Vedení knihovny upozornilo, že se zastupitelstvo hlavního města v březnu 2006 předběžně usneslo na tom, že knihovně pozemky na Letné prodá. Protože se tak dosud nestalo, uvažuje Ježek o trestním oznámení na neznámého pachatele z magistrátu. Podle magistrátu o nové Národní knihovně ale může rozhodovat jen ministerstvo kultury a vláda.

Za knihovnou stojí i ČSSD

O knihovnu se zajímá i opoziční ČSSD. Jiří Paroubek se s Kaplickým před časem sešel. Knihovna se podle něj stane nejspíš předvolebním tématem před příštími parlamentními volbami. Pokud by pak sestavovala vládu jeho strana, počítala by na stavbu s částkou tři až čtyři miliardy. Stát zatím uvažoval o částce 1,9 miliardy korun. Čunek zmínil tři miliardy, chybějící peníze by chtěl sehnat při jednáních o státním rozpočtu.

Vydáno pod