Kauza Budišov: Stíhání Věry Jourové zastaveno, Doležela soud nemine

Praha - Státní zástupce zastavil trestní stíhání bývalé náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věry Jourové. Ta byla podezřelá, že přijala úplatek dvou milionů korun v rámci příprav údajného podvodného čerpání peněz z evropských fondů na opravu zámku v Budišově. Jourová zastavení stíhání uvítala: "Všichni jsme se s tím naučili žít, ale oddychli jsme si, že to máme za sebou."

„Přijala jsem to s ulehčením. Vadí mi spíš celkově, že tahle celá situace nastala. Nedá se to bohužel odestát, poškození je trvalé,“ uvedla Jourová. Nyní prý bude zvažovat právní kroky. Jourová strávila několik týdnů ve vazbě, vykradli jí byt a dcera se kvůli zadržení matky zhroutila. Audit, který si nechalo zpracovat samo ministerstvo pro místní rozvoj, navíc ukázal, že na výběr žadatelů o dotace neměla žádný vliv.

Úplatek za zajištění evropských fondů měla Jourové podle dřívější obžaloby nabídnout skupina kolem bývalého poradce sociálnědemokratických premiérů Zdeňka Doležela, starosty Budišova Ladislava Péti (ČSSD) a úředníka ministerstva zemědělství Miloslava Řehulky.

Péťa, Doležel a Řehulka se soudu nevyhnou 

Podle policie Péťa, Doležel a Řehulka nadhodnotili cenu rekonstrukce zámku v Budišově tak, aby si mohli rozdělit zhruba 30 milionů korun. Že jim s tím Jourová pomáhala, se ale neprokázalo. Podezření z vlastního podvodu a manipulace s evropskými dotacemi zatím vyšetřovatelé prověřují a žádné obvinění v této souvislosti dosud nepadlo.

Zmíněnou trojici přesto soudní líčení v souvislosti s budišovskou kauzou čeká. Náměstkyně Obvodního zastupitelství pro Prahu 9 Jana Krečová potvrdila, že na Péťu, Doležela i Řehulku byla koncem minulého týdne podána obžaloba kvůli vydírání hlavního svědka v celém případu, architekta Marka Řičáře. Doležela a Péťu kriminalisté původně vinili také z úplatkářství, prvního nakonec zastupitelství obvinění zbavilo, v případě starosty přímé uplácení překvalifikovalo na nepřímé.

Jméno Zdeňka Doležela figuruje také v kauze známé jako „pět na stole v českých“. Podle obžaloby si Doležel v roce 2005 na schůzce s polským lobbistou Jackem Spyrou řekl o úplatek pět milionů korun za to, že dostane zpět do hry o privatizaci chemického holdingu Unipetrol společnost Seta, za kterou Spyra lobboval. Případ v současné době rovněž projednává soud.

Zdeněk Doležel
Zdroj: ČT24