Evergreen letních prázdnin - vyloupené domy a byty

Praha - Policisté varují před vykradači bytů - v letních měsících totiž řádí nejčastěji. I když vyloupených domů rok od roku ubývá, kriminalistům se příliš nedaří zloděje chytit. Třeba v Praze objasní každý desátý případ. Nejlepší obranou proti lupičům jsou ochotní sousedé, kteří vybírají poštu, nebo přítomnost domovníků.

Strážci zákona radí: proti nečekané návštěvě v podobě zlodějů může pomoci i dobrý soused tím, že chodí větrat, občas rozsvítí a vybírá poštovní schránku. Lidé si rady kriminalistů berou k srdci. Loni v Praze vykradli zloději během prázdnin 377 bytů a domů - o téměř polovinu míň než v předchozích třech letech. V boji proti zlodějům mají pomoct i kamery na sídlištích.  „Pokud se zaměstnancům dohledového centra, kteří sledují výstupy z těchto kamer, zdá nějaká osoba podezřelá, potom kontaktuje policii,“ vysvětluje mluvčí Prahy 11 Andrea Wolfová.

Jenže  policistům se chytat pachatele moc nedaří. Objasní zhruba každý desátý případ vloupání. Organizované gangy jde odhalit líp, náhodné zloděje ale špatně - ti se kradených věcí ihned zbaví v bazaru nebo prostřednictvím dalších překupníků.

Své domy a byty si mohou jejich majitelé nechat během prázdnin i ohlídat. „Lidé se pochopitelně mohou obracet na okrskáře jednotlivých obvodních ředitelství městské policie. V létě je tato služba pochopitelně žádanější,“ informuje vrchní komisař městské policie Rudolf Rubeš.

Nejčastěji lidem z bytů mizí peníze a elektronika. Možná by nemusely - kdyby každý dům měl domovníka. Na největším pražškém sídlišti Jižním městě zaměstnává magistrát ale jen jednoho.