Kocáb potvrdil kandidaturu do Senátu, pokud půjdou zelení doleva, stáhne ji

Praha - Michael Kocáb potvrdil, že bude v podzimních volbách kandidovat za Stranu zelených do Senátu v Praze 1. Pokud by se však strana po sjezdu pod případným vedením Dany Kuchtové odklonila výrazně doleva, kandidaturu by stáhl. Kocáb zdůraznil, že mu vyhovuje směr, který udává předseda Martin Bursík. Kuchtová se rozhodla, že na zářijovém sjezdu bude proti Bursíkovi kandidovat na šéfku zelených.

„Pokud by Dana Kuchtová vyhrála a nic se neměnilo na tom trendu, tak bych samozřejmě zůstal. To není vázáno na jméno. Bojím se ovšem, že by došlo k posunu doleva. A pak bych odešel,“ prohlásil Kocáb. „Vysvětlila jsem to, že nehodlám vystupovat z koalice a hodlám jednat a můj příklon doleva, který neustále opakovaně představuje Martin Bursík jako faktum není pravda,“ ohrazuje se ale k možné změně zeleného „kormidla“ Kuchtová.

V první pražské části (volebním obvodu číslo 27) chtěli zelení původně nasadit bojovníka za práva homosexuálů Jiřího Hromadu, který ale onemocněl. Nahradí ho nakonec Kocáb, mimo jiné jeden z aktérů sametové revoluce v roce 1989 a někdejší federální poslanec. V podzimním volebním klání o křeslo do horní komory se tak pokusí vrátit do české politiky. „Jde do volebního obvodu, který by se dal nazvat vlajkovou lodí zelených,“ řekl Bursík.

Kocáb uvedl, že ho ohledně voleb oslovil právě Bursík a kandidaturu mu prý doporučil mimo jiné i exprezident Václav Havel. Muzikant rozhodně nechce skončit s hudbou, Pražský výběr podle něj bude dál hrát. „Chci zůstat muzikantem, ať se děje, co se děje,“ uvedl.

Se senátní nominací souhlasil, protože podporuje současné pojetí politiky zelených a „95 procent jejího programu“, doufá také, že před českým předsednictvím v EU nezačne mít křehká vládní koalice nějaké těžkosti. Jako další důvod kandidatury Kocáb zmínil hrozby ze strany Ruska týkající se možného umístění amerického radaru na českém území. „Nejdříve jsem byl proti (radaru). Na základě ruské reakce jsem názor změnil, protože jsem si uvědomil, že se dokončuje…nové rozdělení v Evropě. A ten radar vyjadřuje to, že k nim opravdu už nepatříme. Vyjadřuje víc než vstup do NATO,“ řekl Kocáb, jenž se po roce 1989 zasloužil o odchod sovětských vojsk z bývalého Československa.

Kocáb tedy za určitých podmínek podporuje umístění radaru v ČR. Protiraketový štít podle něj například musí chtít američtí republikáni i demokraté a na radarové základně by nesměli být ruští pozorovatelé. Bursík uvedl, že on je připraven hlasovat pro ratifikaci smluv o radaru, pokud se o tom bude jednat až po zvolení nového amerického prezidenta v příštím roce. Všichni zelení zákonodárci ale ruku pro radar zvednout nechtějí.

O křeslo senátora za Prahu jedná se Kocáb utká mimo jiné s onkologem Pavlem Klenerem za lidovce nebo ředitelem pražské záchranky Zdeňkem Schwarzem, který kandiduje za ODS.

Známé tváře na podzimních kandidátkách - Svatopluk Karásek a Pavel Dobeš

Kocáb není jedinou známou tváří, která se letos o křeslo v senátu bude ucházet. Chystají se kandidovat třeba písničkáři Svatopluk Karásek nebo Pavel Dobeš. Politologové ovšem tvrdí, že ani popularita neznamená automaticky úspěch, důležitější je osobnost kandidáta. „Co dokázal, co je za ním, jak je profesně zkušený. A ta stará jména nebo takové ty tradiční legendy už takový vliv nemají,“ myslí si politolog Jan Kubáček. Strany po známých tvářích sahají proto, že nemají dost vlastních tváří pro volební souboje. V tomto ohledu je česká politika v krizi. „Politické strany mají opravdu velký problém. Nemají elity, nemají co veřejnosti nabídnout a uzavírají se do sebe,“ komentuje to Kubáček.
 

V minulosti se o zvolení do Senátu ucházela řada tváří, známých ze sportu nebo showbyznysu. Pokusy to ale byly úspěšné jen výjimečně, úspěch v podobě zisku senátorského křesla si připsal před dvěma lety v Praze herec Tomáš Töpfer. Naopak moderátorka Mirka Čejková nebo režisérka Věra Chytilová zvoleny nebyly.

Vydáno pod