Čunek vyzval vládu k rychlému stanovení termínu pro přijetí eura

Praha - Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek vyzval vládu, aby co nejdříve stanovila pevné datum přijetí společné evropské měny. Rozhodnutí vlády by omezilo spekulace s českou korunou, které podle něj stojí za posilováním kurzu. V následujících týdnech chce Čunek mezi členy vlády na toto téma rozpoutat diskusi. Stanovení data podle něj pomůže exportérům i cestovnímu ruchu.

Pro Čunka není příliš důležité konkrétní datum, ale právě jeho stanovení. „Ať už to bude jakýkoliv rok, důležitá je stabilita toho rozhodnutí,“ řekl. Výhody pro exportéry a hoteliéry podle ministra převáží nad nevýhodami, ke kterým patří například vyšší inflace.

Vláda i ministr financí Miroslav Kalousek ale se stanovením přesného data příliš nepospíchají. Podle Kalouska je s rozhodnutím o termínu třeba počkat do doby, než budou dlouhodobě stabilizované veřejné rozpočty. Současná vláda je chce mít vyrovnané v roce 2014.

Po stanovení termínů volá i opozice 

Po rychlém stanovení termínu přijetí eura volá vedle exportérů a podnikatelů v cestovním ruchu také opozice. Sociální demokraté usilují o to, aby země přijala euro do roku 2014. Kritizují silný kurz koruny, který podle nich odrazuje zahraniční turisty od cesty do ČR a snižuje tržby vývozcům. Ekonomové ale připomínají, že silná koruna zase zlevňuje cesty Čechů do zahraničí a částečně kompenzuje rostoucí ceny pohonných hmot.