Ve Studénce už mohou jezdit vlaky po dvou z pěti kolejí

Praha/Studénka - Ve Studénce na Novojičínsku byla o půlnoci na dnešek obnovena doprava na druhé z celkem pěti kolejí, uvedla Anna Kodysová ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Provoz na první koleji byl obnoven v noci na neděli. V pátek se tam zřítil silniční most přímo na koleje. Vzápětí do něj narazil vlak EuroCity. Nehoda poškodila celou soupravu, zejména pak první čtyři vagóny. Srážka si vyžádala sedm mrtvých a sedmdesát zraněných.

Od rána funguje speciální linka na telefonním čísle 9722 111 11. Tam mohou všichni pozůstalí, zranění nebo každý, komu při nehodě vznikla jakákoliv materiální škoda, žádat o odškodnění.

Soupravy kolem trosek táhnou dieselové lokomotivy, protože trolejové vedení stále nebylo opraveno. Na trase je snížena rychlost na 30 km/h na přibližně sto metrech. Vlaky tak podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly mohou nabrat až dvacetiminutové zpoždění. Vlaky Supercity Pendolino jedoucí z Prahy skončí už v Suchdole nad Odrou, dále je pro cestující připravena náhradní autobusová doprava.  

##GMAP:126:Nehoda vlaku ve Studénce##  

„Naši pracovníci dále odstraňují škody a počítáme s tím, že budeme opravovat i ty ostatní koleje, ale jsme závislí na tom, jak se podaří zhotovitelské firmě odstranit tu mostní konstrukci. Ta stále leží přes dvě  koleje a zatím od nich nemáme informaci, kdy ji odstraní,“ dodala Kodysová.

Studénkou na Novojičínsku už projíždí skoro všechny spoje. Trať přitom měla být uzavřena až na pět dní. Místem, kde v pátek narazil rychlík EuroCity do spadlé mostní konstrukce, projel první vlak v neděli brzy ráno.  

Policisté i nadále pokračují v objasňování příčin nehody. Vyslechnout musí stovky lidí. Vyšetřování tak bude trvat týdny až měsíce. Viníkovi hrozí trest odnětí svobody od jednoho do pěti let.