O senátorské funkce chce na podzim soupeřit přes 200 kandidátů

Praha - Do říjnových senátních voleb se letos přihlásilo celkem 210 kandidátů, což je stejný počet, jako při předchozích volbách v roce 2006. Lhůta pro předkládání přihlášek skončila dnes odpoledne. O tom, zda všichni přihlášení budou k volbám připuštěni, se rozhodne do konce srpna.

Voliči budou v letošních senátních volbách rozhodovat zejména o tom, zda si ODS udrží nebo ještě posílí nadpoloviční většinu v horní komoře. Zmařit to chce zejména ČSSD, která věří v úspěch svých kandidátů i vzhledem k průzkumům volebních preferencí.

Senátní volby tak nabídnou souboje celostátně známých osobností, regionálních politiků, lékařů nebo vysokoškolských pedagogů. Ve všech 27 obvodech postavily své adepty na senátora ODS, ČSSD a KSČM, Strana zelených má 19 kandidátů a KDU-ČSL o tři kandidáty méně. O znovuzvolení se pokusí více než dvě třetiny senátorů, jimž letos končí mandát. Ze sedmadvaceti jich nebude kandidovat jenom sedm. Nadvládu velkých stran v Senátu se opětovně pokoušejí narušit kandidáti menších seskupení, z nichž mnohá už zastoupení v horní komoře mají.

Největší výběr by mohli mít tradičně voliči v Praze. Ve třech volebních obvodech zde budou vybírat z více než tří desítek kandidátů. Nejvíce jich o zvolení usiluje v Praze 5, kde se k volbám přihlásilo 12 osobností.

Z 81 senátorů je nyní 41 občanských demokratů, vládní ODS obhajuje vítězství v devíti obvodech. Nominovala mimo jiné pivovarníka Stanislava Bernarda, libereckého hejtmana Petra Skokana nebo kladenského primátora Dana Jiránka. ČSSD, která má 13 senátorů a vítězství bude obhajovat v sedmi obvodech, vsadila například na bývalého rektora ČVUT Jiřího Witzanyho, ředitele vrchlabské nemocnice Vladimíra Drymla nebo někdejšího ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera.

Ze tří komunistů svůj mandát obhajuje jediný, lidovci k udržení své senátní jedenáctky potřebují vyhrát ve čtyřech obvodech - mezi jejich kandidáty patří lékař Pavel Klener. Existenční problémy hrozí nejméně početným frakcím - sedmičlennému Klubu otevřené demokracie a šestičlennému klubu SNK. O znovuzvolení se snaží tři senátoři z každého z těchto klubů. Strana zelených může naopak jen posílit - nominovala hudebníka Michaela Kocába, písničkáře Pavla Dobeše, bývalou zástupkyni ombudsmana Annu Šabatovou nebo někdejší předsedkyni Akademie věd Helenu Illnerovou.

Obecní úřady v sídlech volebních obvodů nyní přezkoumají, zda přihlášky splňují zákonem stanovené podmínky. Kandidáty, jejichž nominace nárokům zákona vyhoví, úřady nejpozději 29. srpna zaregistrují, a připustí je tak k volbám. Ostatní by se mohli pokusit odmítnutí registrace zvrátit u soudu. První kolo senátních voleb se uskuteční společně s krajskými volbami 17. a 18. října.