Poslanci se scházejí po dvou měsících, hlasovat budou ručně

Praha – Sněmovna se dnes sešla na mimořádném jednání. Řádná schůze je naplánována na konec září, na žádost poslanců ODS se ale zákonodárci nakonec sejdou ještě o prázdninách. Návrhy zákonů, které jsou dnes na programu, chtějí projednat ve druhém čtení a pak i schvalovat. Kvůli lhůtám mezi jednotlivými koly je možné, že schůze bude dnes nebo zítra přerušena a k hlasování se poslanci sejdou v pátek.

Ve sněmovních lavicích zasedali zákonodárci naposledy koncem června. Poté začaly v budově rekonstrukční práce, které budou zřejmě pokračovat částečně i během dnešního zasedání. Hotova není například ještě výměna hlasovacích zařízení, výsledky tak bude sčítat asi deset skrutátorů.

„Poslanci nebudou chodit přes cihly a prach, budou normálně zasedat. Nebude fungovat jen hlasovací zařízení a klimatizace,“ upřesnil předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček.   

Program dnešní schůze je daný, rozšiřovat ho o další body nelze, poslanci ale budou v úvodu hlasovat, zda s ním souhlasí. Projednávat by měli novelu zákona o zaměstnanosti, další odklad účinnosti služebního zákona a také novelu zákona o státní sociální podpoře a o organizaci a provádění sociálního zabezpečení. „Délka schůze bude záležet na množství pozměňovacích návrhů,“ doplnil Vlček.

Poslance čeká horký podzim 

Za letošní půlrok přijala sněmovna přibližně 66 zákonů. Zásadní rozhodnutí ji ale teprve čekají. Na podzim se bude projednávat například Lisabonská smlouva, ratifikace smlouvy o radaru nebo rozpočet na rok 2009. „Předpokládám, že tyto věci budou dosti složité,“ myslí si Vlček.   

Po vládní dovolené se v tomto týdnu sejde poprvé také kabinet. Termín jejich zasedání je stanoven na 20. srpna, zabývat se budou například dalším postupem ve sporu s firmou Diag Human nebo železničním neštěstím ve Studénce. Sejít by se měly také sněmovní výbory a kluby.

Radar
Zdroj: ČT24