Čeští oční lékaři poprvé implantovali keratoprotézu

Praha - Pacienti s nejtěžším poškozením oční rohovky mají novou naději na záchranu zraku. Čeští lékaři dnes poprvé implantovali tzv. keratoprotézu neboli náhradu oční rohovky. U první operace svých kolegů asistoval italský oftalmolog Stefano Pintucci, který speciální protézu vyvinul.

Sen stovek lidí, kteří po těžkém úrazu nebo nemoci ztratili zrak, se stal realitou už i v ČR. Keratoprotéza vrací zrak i těm, u kterých klasická transplantace rohovky selhala. „Tuto metodu jsme začali vyvíjet už před 25 lety. V současné době je odoperováno přes dva a půl tisíce lidí po celém světě,“ vysvětluje Stefano Pintucci, vedoucí lékař římské kliniky Studio Oculistico Opthalma.

Tento typ operace je šancí pro pacienty po těžkých úrazech a lidi, kterým se rohovka sama zakalila nebo prorostla cévami, ale kteří mají zároveň zbytek oka - třeba oční nerv a sítnici - v pořádku. Lékaři tak můžou použít speciální optickou čočku a síťku, která ji v oku přidrží.

Zákrok vyžaduje složitou přípravu. Lékaři asi měsíc před implantací překryjí oko pacienta sliznicí z úst, aby se oko nevysušovalo. Většina pacientů s vážně poškozenou rohovkou totiž nemá slzy. Do tváře mu navíc voperují celou keratoprozézu, aby speciální síť prorostla tkání a lépe se pak spojila s okem. „Potom se v druhé fázi zasadí do oka a překryje se sliznicí z dutiny ústní. Ta se potom spojí s tou protézou a uprostřed se udělá otvůrek, kterým pacient vidí,“ vysvětluje postup operace vedoucí lékař kliniky Lexum Martin Filipec. Lidé si po operaci můžou nechat vyrobit také kosmetickou protézu, která vypadá jako skutečné oko a překryje ústní sliznici, která povrch oka zakrývá.

Léčba včetně implantátu stojí okolo 180 tisíc korun a nehradí ji zdravotní pojišťovny. Historicky první operaci v Česku zaplatila nadace Konto bariéry spolu s oční klinikou Lexum.