Na obchvat v Chabařovicích nemusí zbýt peníze

Chabařovice (Ústecko) - Konečná podoba silničního obchvatu v Chabařovicích vyvolává mezi obyvateli spory a jeho realizace se proto stále odkládá. Podle radnice není mezi hlavní silnicí a náměstím žádný rozdíl a se stavbou je proto třeba začít co nejdřív. Odpůrci ale tvrdí, že by měl obchvat město obejít daleko větším obloukem a chtějí referendum. Ústecký kraj, který má stavbu platit, se do sporu míchat nechce. Konečné rozhodnutí ale chce znát co nejdříve, aby na stavbu ještě zbyly peníze.

Podle starosty Chabařovic Jiřího Záhoříka (SNK-ED) se výstavbou nového obchvatu situace ve městě výrazně zlepší. Řada obyvatel ale s jeho názorem nesouhlasí. Obchvat podle nich povede přímo pod okny nově postavených rodinných domků. Radní ale trvají na svém a snaží se odpůrcům vyjít vstříc. Trasu proto odklonili od nových domků o čtyřicet metrů dál směrem do polí. „Je to zásadní vylepšení,“ myslí si starosta Záhořík.

Odpůrci ale ani s takovým řešením komplikované situace nesouhlasí. „Je to jenom kosmetická úprava, neřeší to problém, že se zastaví rozvoj města,“ domnívá se odpůrkyně stavby Jaroslava Jírová. Starosta se ale brání, Chabařoice se podle jeho slov budou rozrůstat jinam. O osud stavby strach nemá. Zastupitelstvo podle něj nebude o úpravě trasy obchvatu nejspíš ani hlasovat: „Ta změna je tak příznivá, že nebude v zastupitelstvu žádný odpor.“

Odpůrci chtějí referendum

Nespokojení obyvatelé ale chtějí referendum. O tak vážné věci se podle nich nemůže rozhodovat pouze na radnici. Bude-li podle hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce ale dohadování o obchvatu trvat příliš dlouho, budou v pokladně na novou silnici chybět peníze.

Ústecký hejtman Jiří Šulc
Zdroj: ČT24