Lidé vzpomínali na okupaci 68minutovou tmou

Praha - "Kdo nezhasne, není Čech." Tímto heslem vyzvali dětští zastupitelé z Milovic k držení minuty ticha a tmy jako vzpomínku na sovětskou invazi v srpnu 68. A k jejich iniciativě se jen ve středních Čechách připojilo více než tisíc obcí a měst. Například v Mělníku se vedení města rozhodlo dokonce zhasnout celé centrum, včetně náměstí.

„Dnešní mládež trošičku zapomíná tato data a mladý parlament z Milovic touto aktivitou dal najevo, že na tyto události mladí nezapomínají. My jsme se proto rozhodli podpořit jejich aktivitu,“ říká k tomu místostarosta Mělníka Zdeněk Koudelka.

Milovice se na den přejmenují na Mírovice

Milovice, kde až do roku 1991 sídlilo hlavní velitelství okupačních armád, si výročí okupace připomene dále v sobotu 23. srpna se obec na jeden den přejmenuje na Mírovice. Zároveň dětské zastupitelstvo Milovic podporované čtyřmi tisíci podpisy na petici navrhuje, aby se 30. červen stal Významným dnem ČR. Právě v tento den v roce 1991 opustil Československo poslední sovětský okupant.

Petice dětského zastupitelstva navíc požaduje, aby se datum 30. června stalo Významným dnem České republiky. „Petice se zasazuje o to, abychom my řekli, kdy byl konec ponížení, kdy jsme jako ČSFR začali zase být pány nad svým územím,“ řekl člen petičního výboru Jiří Čejka. 

Pobyt sovětských vojáků v Milovicích stále připomíná například bývalý dům důstojníků. Dodnes visí v jedné z místností vojenská strategická mapa. Dům dnes kontrastuje s opraveným zbytkem obce. V době, kdy v Milovicích sídlili sovětští velitelé, odešla z obce řada lidí. „Prakticky polovina obyvatel byla víceméně odsunuta a rozehnána po celé Československé republice,“ připomíná organizátor vzpomínkové akce Jan Dytrych.

Milovice si Sověti zvolili mimo jiné proto, že měli jejich okolí dobře zmapováno z nedávného cvičení Šumava. Naproti tomu například při invazi do Prahy nezřídka bloudili a dělalo jim vážný problém dostat se podle map například na Pražský hrad.