Nespokojení letci z Přerova žalují nejvyšší velení armády

Přerov - Piloti vojenských vrtulníků podávají podle MF Dnes kvůli šikaně trestní oznámení na nejvyšší velení armády a podali stížnost k ombudsmanovi. Nesouhlasí s tím, že byli odstaveni od létání proto, že ministryni obrany Vlastě Parkanové napsali dopis, v němž zpochybnili rozkaz velení armády. Podle rozkazu měly vrtulníky W-3A Sokol začleněné do letecké pátrací a záchranné služby v Přerově skončit.

„Jsme sice jen čtyři, ale souhlasí s námi mnohem více letců, ty mladší nevyjímaje. Zatím ale nechtějí vystupovat veřejně, aby je nepotkal stejný osud jako nás,“ komentoval případ kapitán vrtulníku Petr Havala. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek MfD vzkázal, že o trestním oznámení nic neví, takže situaci nebude komentovat.

Za kritiku byli letci převeleni z Přerova do Prahy do kanceláře 

Letci k dopisu, který ministryni odeslali, připojili také podrobnou ekonomickou a technickou analýzu, z níž vyplývá, že těžké vrtulníky Mi-171Š, které měly Sokoly nahradit, jsou pro záchranu lidí nevhodné a v jistých situacích dokonce nebezpečné. Mají také nesrovnatelně vyšší náklady na provoz.

Ministryně pak rozkaz generálního štábu o konci Sokolů zrušila. Vedení armády se pilotům vrtulníků odvděčilo jejich převelením z Přerova do Prahy, kde se teď místo létání věnují kancelářským pracím. Ovšem za stejné peníze, které měli jako piloti. Mluvčí generálního štábu Jana Růžičková tvrdí, že se mají vzhledem ke svým zkušenostem podílet na zpracování materiálů, které se budou týkat rozvoje vrtulníkového vojska. To ale piloti odmítají, za půl roku prý nemají šanci nic ovlivnit. Za šest měsíců totiž odcházejí do civilu.

Kvůli rozhodnutí armádního velení je na několik měsíců zastavena záchranná služba v Přerově. Mladým pilotům, kteří mají odvolané piloty nahradit, potrvá totiž měsíce, než získají potřebné zkušenosti.

Leteckou pátrací a záchrannou službu (SAR) přitom ze zákona musí mít každý stát, přes který létají civilní aerolinky. Služba SAR drží pohotovost 24 hodin. V případě havárie dopravního letounu tak může v co nejkratší době místo neštěstí vypátrat, navigovat k němu další záchranáře a poskytnout pomoc raněným.

Generální štáb Armády ČR
Zdroj: ČT24