Ženy na mateřské dovolené by si od ledna měly výrazně přilepšit

Praha - Nejbohatší ženy na mateřské dovolené, která je v Česku 28 týdnů, by od ledna příštího roku mohly pobírat dávky ve výši až téměř 29 tisíc korun měsíčně. Díky novým, o něco spravedlivějším pravidlům si od počátku roku 2009 přilepší ženy s průměrnými a nadprůměrnými platy. Přesná čísla má ministerstvo zveřejnit právě dnes.

„Mateřská se zvedne řádově o několik tisíc korun. Systém tak bude o něco méně nespravedlivý,“ komentoval nový systém ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. „Menšími částkami si polepší všechny ženy,“ dodává. Česko se podle jeho slov vydává cestou vícerychlostní mateřské dovolené.

Podle současných pravidel mají ženy na mateřské nárok maximálně na 14 370 korun měsíčně bez ohledu na to, kolik vydělávaly a zaplatily na sociálním pojištění. Od příštího roku se však částka, na kterou mohou dobře placené ženy dosáhnout, raketově zvýší. Na mateřskou 29 tisíc korun měsíčně sice dosáhne jen malá část žen s výplatou nad 70 tisíc korun, ale výrazný skok směrem nahoru bude i u nižších platů.

Více peněz podle výpočtů Hospodářských novin dostanou všechny ženy, které si vydělají nad 20 500 korun. Matky s hrubou mzdou kolem 40 tisíc korun dostanou alespoň polovinu svého dosavadního platu. Mateřská se navíc bude pravidelně zvyšovat s tím, jak poroste průměrná mzda. Česko se tak v lednu částečně vyrovná zbytku Evropy.

Špidla: Mateřská ve výši platu

Český eurokomisař Vladimír Špidla chce prosadit, aby ženy v Evropské unii během mateřské dovolené dostávaly peníze ve výši svého platu před nástupem na mateřskou. Současně chce prodloužit její minimální délku ze 14 na 18 týdnů. Tento krok by se ale na rozdíl od možných změn ve výši peněz Česka a Slovenska netýkal - v obou zemích mateřská trvá u jednoho dítěte při bezproblémovém průběhu 28 týdnů, u více dětí pak 37 týdnů.

Špidlova idea zatím nenašla pochopení u českého ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase. „Není důvod k tomu, aby EU takto expandovala do sociálních systémů jednotlivých členských zemí,“ komentoval myšlenku s tím, že podle jeho odhadu by případné prosazení změny znamenalo dodatečné výdaje pro rozpočet ve výši miliard korun.

„Jistě by to byly náklady navíc. Čelit demografickému stárnutí nebude zadarmo,“ připustil eurokomisař, pod něhož v komisi spadá sociální problematika. „Neobávám se však, že by to navýšení mělo na rozpočty nějaký zásadní dopad,“ dodal. S tím nicméně Nečas nesouhlasí. „Pan Špidla nemůže přesně znát situaci rozpočtů jednotlivých zemí,“ míní Nečas.

Výše peněz, které člověk při mateřské pobírá, se v jednotlivých zemích liší. Zatímco v některých státech je to až 100 procent jejich předchozího platu za určité období (Německo), jinde existuje jakýsi maximální strop. V Česku se peněžitá pomoc v mateřství odvozuje od výše platu pomocí poměrně složitého výpočtu. Na jeho konci je, že maximální možná výše činí 479 korun na den.

  • Navrhovaná mateřská autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/394/39345.jpg
  • Kojenec autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/126/12578.gif
  • Mateřská v Evropě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/394/39346.jpg