Spor o CzechTek pokračuje, účastník technoparty chce vyšší odškodné

Praha - Spor, ve kterém dvojice mladíků zažalovala ministerstvo vnitra kvůli zásahu na technoparty CzechTek v Mlýnci na Tachovsku, bude pokračovat. Žalující Ondřej Holous se chce odvolat proti rozsudku pražského městského soudu, který v červenci rozhodl, že se vnitro musí mladíkům omluvit a zaplatit jednomu z nich 10 tisíc a druhému 20 tisíc korun. Holous ale požaduje více peněz k uhrazení všech soudních výloh.

Pětadvacetiletý Holous, který v žalobě původně žádal kromě omluvy i 100 tisíc korun, dnes podotkl, že mu soud ani po dvou měsících stále nedoručil odůvodnění rozsudku. I přesto se však „zatím neoficiálně“ rozhodl, že se proti verdiktu odvolá. O sporu na ochranu osobnosti tak bude rozhodovat Vrchní soud v Praze.

Účastníci technoparty Ondřej Holous a Pavel Kuchař v žalobě tvrdili, že je v roce 2005 napadli na CzechTeku policisté a vhodili jim do auta dýmovnice. Podle městského soudu se podařilo prokázat použití slzného plynu proti oběma žalujícím a v případě Kuchaře také to, že ho policista udeřil obuškem. U Holouse útok obuškem prokázán nebyl, a proto mu soud přiznal nižší finanční zadostiučinění než jeho kamarádovi.

Organizátoři technoparty CzechTek si před třemi lety pronajali kvůli pořádání akce louku u Mlýnce. Majitelé okolních pozemků, po kterých technaři na pronajaté místo přijížděli, na ně podali trestní oznámení. Policie proti zhruba 5000 mladých lidí opakovaně zasáhla.