Muž podezřelý z dvojnásobné vraždy v Chomutově vraždil už dříve

Ústí nad Labem - Devětatřicetiletý muž z Teplicka, který je podezřelý, že ve středu večer zastřelil v chomutovské herně dvacetiletého Vietnamce a při pronásledování i o osm let staršího policistu, byl odsouzen za vraždu v Krupce na Teplicku v roce 1998. Odpykával si třináctiletý trest, na svobodu byl propuštěn před pěti měsíci. V případě uznání viny za dvojnásobnou vraždu mu tak hrozí doživotí.

K incidentu došlo v herně Las Vegas nedaleko chomutovského náměstí. Pachatel zastřelil nelegálně drženou zbraní dvacetiletého Vietnamce, který v herně pracoval jako obsluha. Sebral několik tisíc korun a založil požár, zřejmě aby zahladil stopy. Majitel domu se snažil útočníka zadržet. Ten mu ale vyhrožoval zbraní. Majitel proto zavolal policii.

Recidivista se dal na útěk, střílel kolem sebe, prostřelil zaparkované auto. Osmadvacetiletého policistu postřelil do hrudníku. Policista krátce po převozu do nemocnice zemřel.

Další policisté muže zadrželi, při zákroku na něj několikrát vystřelili. Útočník skončil v chomutovské nemocnici, kde se v noci podrobil náročné operaci. Nyní je ve vážném stavu. „Stav útočníka je velice vážný, v současné době je udržován v umělém spánku,“ uvedl mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra. Kriminalisté ho tedy zatím nevyslechli a nesdělili mu obvinění.

Zásah prověřuje inspekce ministra vnitra 

Jestli zasahující policisti nepodcenili nebezpečí a jestli byl jejich zásah správný, teď prověřuje kontrolní oddělení a inspekce ministra vnitra. Severočeská policejní správa už vyhlásila finanční sbírku pro nejbližší rodinu zastřeleného policisty. Pomoc by měla směřovat hlavně jeho těhotné přítelkyni, která nemá nárok na pomoc od státu.
 
Případy, kdy zemře policista ve službě, nejsou v Česku ojedinělé. Podle odhadů jich od počátku devadesátých let bylo asi už sedmdesát. Například v roce 2001 zastřelil dva policisty v Protivíně na Písecku podnikatel podezřelý ze znásilnění. Před deseti lety zase v Praze 3 jednoho policistu zabil a druhého postřelil muž, kterého se chystali zatknout.

Policie
Zdroj: ČT24
Vydáno pod