Za fingovanou loupež 37 milionů korun udělil soud deset let vězení

České Budějovice - Českobudějovický krajský soud poslal dva bývalé pracovníky bezpečnostní agentury za fingovanou loupež 37 milionů korun v Jindřichově Hradci na deset let do vězení. Jejich údajný komplic byl zproštěn obžaloby. Muži peníze ukradli z vozidla společnosti Agency of Security Fenix. Oba odsouzení musí navíc uhradit 28,2 milionu korun. Zbytek škody už zaplatila pojišťovna. Obhájci potrestaných se proti verdiktu odvolali. Peníze ani mince se nikdy nenašly. V autě zůstaly jen asi dva miliony korun a jediná mince

Potrestaní mají také na sedm let zákaz práce u bezpečnostních agentur a firem, zabývajících se ostrahou či převozem peněz. „Soud ve svém rozhodnutí zdůvodnil rafinovanost celého jednání a to, že peníze nebyly vráceny, a výši škody. Trestná činnost se nesmí v této zemi vyplácet,“ uvedl v odůvodnění rozsudku soudce Daniel Prouza.

Oba muži ve věku 40 a 56 let zinscenovali v březnu 2006 v Jindřichově Hradci krádež za bezmála 37,2 milionu korun ze služební fabie. Peníze spolu se stříbrnými pamětními mincemi měli převézt z jindřichohradeckého střediska České spořitelny do dalších poboček banky. Zastavili ale na neznámém místě, peníze přeložili do jiného auta a odjeli na sídliště, kde se měli nechat komplicem spoutat. Ten pak s penězi odjel. Jeden z nich se poté z pout dostal a zavolal pomoc.

Verze obžalovaných je jiná

Verze strážců je však zcela jiná. Podle nich je přepadl neznámý lupič už při výjezdu z areálu spořitelny, odzbrojil je pod hrozbou namířené zbraně a na okraji města spoutal a okradl. Třetího muže v celém případu, údajného komplice, zprostil soud obžaloby, neboť byl v době celého skutku v práci, a má tudíž alibi. Obžaloba vycházela hlavně ze svědeckých výpovědí a telefonních odposlechů.