Dva poslanci ODS hrozí odchodem z klubu, Jakubková chce koaliční jednání

Praha - Poslanci ODS Juraj Raninec a Jan Schwippel hrozí odchodem z poslaneckého klubu, pokud ho nadále povede Petr Tluchoř. Podle nich mohl totiž šéf poslanců vědět o tom, že se Jan Morava snažil sbírat kompromitující materiály na spolustraníky a další politiky. Raninec také řekl, že pokud se prý případem nebude zabývat premiér a vláda, nemusel by kabinet podpořit při hlasování o důvěře.

Podle něj bylo z pořadu evidentní, že o kompromitujících fotkách věděl i Tluchoř. „V úterý na jednání poslaneckého klubu budu proto navrhovat, aby byl odvolán z funkce předsedy klubu. Pokud se tak nestane, nebo sám neodstoupí, budu zvažovat své další setrvání v klubu.“ Svůj postup prý konzultoval i se Schwippelem, který s ním souhlasil. Oba poslanci jsou společně s Vlastimilem Tlustým členy vnitrostranické platformy, která se vymezuje proti vedení strany.

Poslankyně zelených Věra Jakubková chce koaliční jednání

Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Poslankyně zelených Věra Jakubková zase vyzvala nově zvolené předsednictvo strany, aby se začalo zabývat případem poslanců ODS a vyvolalo na toto téma koaliční jednání. Podle televizní reportáže se Morava snažil sbírat kompromitující materiály pro vydírání její kolegyně poslankyně Olgy Zubové.

 „Chci, aby byla celá věc vyšetřena,“ řekla Jakubková s tím, že je důležité vědět, že koaliční partner je důvěryhodný. Jejím cílem prý není zničit křehkou koaliční většinu ve sněmovně, proto neplánuje hlasovat při případném hlasování o důvěře kabinetu proti koalici. „Nemám důvod podporovat opozici,“ konstatovala. Záměr vyvolat kvůli aféře hlasování o důvěře oznámil šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek, učinit tak ale chce až po krajských a senátních volbách.

O vysvětlení žádá i Kuchtová 

„Bylo by dobře, aby pan premiér vysvětlil v rámci koaliční devítky, zda se jedná o nějakou širší kauzu, zda jsou do toho zapojeni i další straníci, nebo zda to byla skutečně jenom individuální akce, o které nikdo jiný nevěděl než pan Morava,“ řekla dnes v rádiu Frekvence 1 bývalá místopředsedkyně zelených a neúspěšná kandidátka na předsedkyni Dana Kuchtová.

„Problém by nastal v případě, že se ukáže, že celá akce je koordinovaná nejvyššími špičkami ODS,“ míní Kuchtová. V tom případě by si prý se Zubovou a Jakubkovou chtěla vážně promluvit o jejich dalších krocích. Zubová s Jakubkovou již dříve uvažovaly o možném odchodu z poslaneckého klubu zelených.

Rath: Topolánek je „Kmotr“

Sociální demokraté kauzu využili k upozornění na údajné korupční praktiky ODS, připomněli ztrátu svých čtyř poslanců od voleb 2006, kteří nyní podporují vládní koalici. Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath označil premiéra Topolánka za mafiána. „My tu máme jistého Kmotra a tím je Mirek Topolánek, který se vždy tváří vyděšeně, ale on je tou hlavou a on je tím iniciátorem,“ prohlásil Rath.