Podle Bursíka splnil sjezd hlavní cíl – konsolidaci strany

Praha - Staronový předseda Strany zelených Martin Bursík a s ním i jeho partaj mají za sebou seriál nejsložitějších vnitrostranických jednání v dosavadní parlamentní kariéře. Setkání delegátů z celé republiky mělo jmenovat nové vedení strany a vyřešit dlouhodobý spor uvnitř zelených. Ten stále markantněji signalizoval rozdělení nejmenší parlamentní strany na dva nesmiřitelné tábory. V napjatém hlasování zvítězil dosavadní předseda až s překvapivým rozdílem. Víkendový sjezd v Teplicích však přinesl šéfovi partaje pouze poloviční úspěch - sice obhájil křeslo, avšak neprosadil kýžené návrhy nových stanov strany k projednání. Sám hodnotí průběh jednání jako nebývale vyostřený, s výsledkem je však i v ohledu na nadcházející senátní volby spokojen.

Už při přípravách sjezdu byl vedením strany vytvořen nový jednací řád, který měl především urychlit složité debaty. „Množství i důraz obstrukcí se na sjezdu objevil v míře, se kterou jsem se dosud nesetkal. Jde samozřejmě o legitimní nástroj používaný v krajních případech. Některé výstupy však byly hodně vyhrocené,“ popisuje čerstvě zvolený šéf. V současnosti čelí také nelichotivým komentářům ze strany médií. „Bohužel se mi navenek nepodařilo vyvrátit pochyby o nečistých praktikách při hlasování o novém vedení,“ dodal Bursík.

Při rozhovoru odmítl jakékoliv nařčení ohledně účelové činnosti či nátlaku na delegáty. Volby nového šéfa Strany zelených proběhly podle jeho mínění naprosto legitimně a svobodně. Zdůraznil také svou neúčast při volbě dalších členů nejužšího vedení. „Nevystoupil jsem za podporu žádného z kandidátů. Volbu jsem nechal plně na názoru každého delegáta“.

Delegáti vybrali mezi dvěma oponenty

Hlavní smysl sjezdu viděl Martin Bursík v urovnání sporů uvnitř strany, které bránily organizovanému řízení a veřejné prezentaci. Názorový nesoulad mezi nejvyššími stranickými zástupci bylo třeba nějakým způsobem vyřešit, proto byl svolán celorepublikový sjezd, který měl rozhodnout, kam se bude příští politika zelených ubírat. „Pokud osoby v předsednictvu neustále zpochybňují věci, které byly vedením odsouhlaseny, pak je velmi složité řídit stranu podle určitého konceptu,“ dodal Bursík. Delegáti se tak podle jeho slov jasně vyslovili pro důvěru osob, které chtějí mít ve svém vedení.

Funkci 1. místopředsedy získal současný ministr školství Ondřej Liška. Dalšími zástupci Martina Bursíka se stali Kateřina Jacques a náměstek brněnského primátora Martin Ander. V nejužším vedení se tak neobjevil nikdo z okruhu Bursíkovy oponentky a protikandidátky Dany Kuchtové. V pondělí Zelení zahájí cestu za voliči, aby je přesvědčili, že stranu konsolidovali. Podle Martina Bursíka udělají vše proto, aby uspěli v blížících se volbách.

Ministr školství Ondřej Liška
Zdroj: ČT24