Zasedá vláda, řeší státní rozpočet na příští rok

Praha - Třiačtyřicet bodů má seznam dnešního zasedání vlády ve Strakově akademii. Ministři spolu s premiérem Topolánkem řeší dotování vědy a výzkumu ze státního rozpočtu nebo sčítání lidu plánované na rok 2011. Hlavním bodem zasedání ale bude návrh státního rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 71,3 miliardy korun, loni to bylo 66,4 miliardy. Nejvýraznější rozpočtový nárůst očekávají ministři životního prostředí, průmyslu a obchodu (MPO) nebo školství.

Ministr financí Miroslav Kalousek, který návrh předkládá, nepočítá s tím, že by jej vláda přijala hned po prvním projednávání, výraznější přesuny ale neočekává. Doufá přitom, že po úpravách bude rozpočet za týden schválen. Výdaje státu v roce 2009 naplánoval na 1,151 bilionu korun a příjmy na 1,113 bilionu korun.

Více peněz zamíří i do škol, kultura bude strádat

Nejvíce peněz obdrží částkou necelých 463 miliard korun ministerstvo práce a sociálních věcí Petra Nečase. Podle něj je nárůst výdajů v sociální oblasti zhruba o šest procent způsoben především důchody.

Nejvýrazněji si ovšem polepší Bursíkovo ministerstvo životního prostředí, jemuž se rozpočet navýší o 130 procent na necelých 14 miliard korun. Stát se totiž musí podílet na projektech dotovaných Evropskou unií. Štědřejší rozpočet o čtyři miliardy čeká i MPO a o 14 miliard rezort školství, naopak méně peněz než v loňském roce obdrží ministři pro místní rozvoj, dopravy, zemědělství, kultury a zdravotnictví. Chudší bude i Senát, Český telekomunikační úřad, Bezpečnostní informační služba nebo Český statistický úřad.

Ekonomu Pavlu Kohoutovi vadí, že ani v době více než čtyřprocentního růstu ekonomiky není vláda schopná hospodařit bez schodku. „Není to dobrý návrh,“ hodnotí proto Kohout.

Na programu jednání věda, výzkum a sčítání lidu

Na pořad jednání se dostane také novela zákona o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků. Legislativní změna navazuje na již dříve vládou schválenou Reformu systému výzkumu a vývoje, spočívající mimo jiné ve snížení počtu institucí, které rozdělují státní peníze na českou vědu a výzkum. Reforma má zjednodušit podporu vědecké práce, zajistit její vyšší efektivitu a využití pro inovace, větší provázání se soukromou sférou a intenzivnější zapojení českých vědců a techniků do mezinárodní spolupráce.

Ministři by měli otevřít i projednávání návrh zákona sčítání lidu plánované na rok 2011, podle nějž by lidé při příštím sčítání měli mít možnost dotazníky vyplnit a poslat přes internet. Podle premiéra bude vláda mluvit i o tom, do jaké míry mají být některé údaje po skončení sčítání anonymní.