Výpravčí podezřelý z nehody u Moravičan je postaven mimo službu

Moravičany - Výpravčího z Mohelnice na Šumpersku, který podle drážních inspektorů zřejmě zavinil sobotní srážku nákladních vlaků u Moravičan na Šumpersku, postavily České dráhy mimo službu. Případ šumperští policisté vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení, nikoho ale zatím neobvinili. Při nehodě zemřel strojvedoucí jednoho z vlaků, škoda se vyšplhala na téměř pět milionů korun. Dráhy v noci odstranily z kolejí následky nehod a vlaky po hlavní trati mezi Prahou a Olomoucí už jezdí po obou kolejích.

Podle mluvčího Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) Pavla Hally se nehoda stala v době, kdy se v železniční stanici Moravičany aktivuje nové staniční zabezpečovací zařízení v rámci výstavby II. železničního koridoru. „Mezi stanicemi se v I. traťové koleji jezdilo při vypnutém zabezpečovacím zařízení na telefonický způsob dorozumívání výpravčích,“ oznámil Halla.

Drážní inspekce: Výpravčí nedodržel předpisy

Výpravčí u Mohelnice podle inspektorů Drážní inspekce pochybil tím, že poslal v sobotu nad ránem do Moravičan vlak s uhlím, aniž by to nahlásil. „Vlak zastavil na červenou. Vzápětí tam poslal druhý vlak, strojvedoucí nepředpokládal, že tam může ještě nějaký stát a narazil do něj. Vlak by tam nestál, kdyby o něm výpravčí z Moravičan věděl,“ uvedl náměstek generálního inspektora Drážní inspekce Jan Kučera. Dodal, že nárazová rychlost vlaku byla 55 kilometrů v hodině, strojvedoucí tedy nejvyšší povolenou rychlost nepřekročil. „Kdyby výpravčí dodržel předpisy, nestalo by se to,“ dodal Kučera.  

Vlaky po druhé koleji mohou nyní projíždět povolenou rychlostí až 120 kilometrů za hodinu, na první poškozené koleji bude rychlost až do úterka snížena na 30 kilometrů v hodině. Už v pondělí by se zde mělo začít s opravami a s vyčištěním úseku.