Vesnicí roku je obec Lidečko ze Vsetínska

Praha - Letošní Vesnicí roku se stala obec Lidečko ze Vsetínska. Druhé místo získal Pikárec z okresu Žďár nad Sázavou, na třetí příčce se umístila obec Malenice ze Strakonicka. Při slavnostním vyhlášení výsledků to dnes oznámil ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Do 14. ročníku celostátní soutěže se přihlásilo celkem 309 obcí z celé České republiky.

„Je to skvělý, neuvěřitelný pocit a obrovský úspěch. Všichni v Lidečku mají velkou radost,“ řekl starosta vítězné vesnice Vojtěch Ryza.

Ministr Čunek dnes přiznal, že Lidečko se nachází zhruba 20 kilometrů od místa, kde žije. Čunkův bratr tam navíc dříve dělal faráře. Přesto prý ministr neměl na výběr vítězné vesnice vliv, ani nebyl členem celorepublikové komise, která rozhodovala o výsledcích. 

Předseda komise Pavel Dvořáček řekl, že Lidečko vyhrálo díky špičkové úrovni své folklorní činnosti, jasné vizi rozvoje obce, zmodernizované a dobře fungující škole či díky začlenění čističky do krajiny.

Soutěž je určena obcím, které mají vlastní program obnovy vesnice. Má povzbudit venkovské obyvatele k aktivní účasti na rozvoji místa, v němž žijí. Celostátní vítěz je vybírán z obcí, které uspěly v krajských kolech. Kromě diplomů a dalších ocenění získávají nejúspěšnější obce také finanční prémii.

Obec Lidečko dostává od ministerstva pro místní rozvoj milionovou dotaci z programu obnovy venkova. V pořadí druhý Pikárec smí čerpat 900 tisíc korun, odměna za třetí místo pro Malenice je 800 tisíc korun.

Soutěže se můžou účastnit všechny obce vesnického charakteru s maximálně 5250 obyvateli.

Lidečko jako Vesnice roku 2008 postupuje do evropské soutěže Evropská cena za rozvoj venkova a obnovu vesnice, kterou pořádá Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice. Jejími členy jsou převážně země střední Evropy - německy mluvící státy, Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko a Slovinsko.

  • Jiří Čunek při vyhlášení soutěže Vesnice roku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/412/41132.jpg
  • Obec Lidečko zdroj: www.lidecko.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/412/41109.jpg