Zubová s Jakubkovou klub neopouští, kauzu Jana Moravy má vyšetřit koaliční komise

Praha - Poslankyně za Stranu zelených Věra Jakubková a Olga Zubová už několik týdnů zvažují, zda zůstanou v poslaneckém klubu své strany. Ve sněmovně proto dnes zasedal poslanecký klub zelených, aby rozpory projednal. Ještě před zahájením schůzky obě poslankyně uvedly, že udělají vše proto, aby klub zůstal nadále kompletní. V klubu zatím zůstávají, stále ale poukazují na to, že v něm vládne špatná komunikace a pro své setrvání si opět stanovily několik podmínek. Strana se navíc shodla na návrhu Jakubkové, aby kauzu Jana Moravy vyšetřila koaliční komise.

Poslankyně nadále trvají na tom, že všechna jednání poslaneckého klubu Strany zelených by měla být otevřená pro vedení strany i republikové rady. Už dříve obě ženy požadovaly, aby při podpoře vládní koalice poslanci a poslankyně vycházeli z programu zelených, koaliční dohody a programového prohlášení vlády. Při hlasování, která jsou nad rámec koaliční smlouvy, ale chtějí hlasovat podle vlastního přesvědčení.   

Koaliční strany vyšetřovací komisi nezavrhují 

Kauzu Jana Moravy by po dohodě ve straně měla vyšetřit koaliční komise. „Klub Strany zelených požádá koaliční partnery o společné jednání ve věci důkladného prošetření kauzy Morava. Navrhujeme vytvoření interní koaliční skupiny, která získá dostatečné množství informací od členů koaličních stran, tak aby bylo možné vyšetřit celou kauzu,“ citoval předseda klubu Přemysl Rabas společné usnesení.

Podle Rabase by v komisi měli být minimálně tři zástupci z každé koaliční strany. „KDU, pokud se na tom koalice dohodne, tak podpoří takovouto komisi. Jsme spíše nakloněni tomu, aby si ODS vyřešila tu záležitost sama,“ řekl předseda lidovců Jiří Čunek. Místopředseda ODS Petr Nečas pak ČT zaslal SMS: „Je to požadavek koaličního partnera. Jsme připraveni o tom jednat.“

Kauza Morava ale není jediným kamenem úrazu, Věře Jakubkové se nelíbí ani vládní návrh na celoroční omezení jízd kamionů. Její přísnější verzi ale kabinet minulý týden zavrhl. Problém má také s rozpočtem na dopravní infrastrukturu pro příští rok, a to především s krácením a rozdělením peněz mezi jednotlivé priority. Jednání se zúčastnila i bývalá 1. místopředsedkyně Dana Kuchtová, která je po sjezdu jen řadovou členkou strany.

Přemysl Rabas, poslanec SZ a bývalý ředitel chomutovského zooparku
Zdroj: ČT24