Expolicisté se musí Romům omluvit, jeden navíc má zaplatit i odškodné

Praha - Dva bývalí policisté, Marek Vraštil a Karel Berousek, se musí omluvit romské rodině Danišových, která se před pěti lety stala terčem jejich útoku. Vraštil musí navíc zaplatit odškodné sto deset tisíc korun. Rozhodl o tom pražský vrchní soud, který v odvolání zvrátil rozhodnutí královéhradeckého krajského soudu. Podle původního rozsudku totiž rodina nárok na odškodné neměla.

Marek Vraštil a Karel Berousek podle soudu v roce 2003 společně s dalším mužem vnikli do bytu rodiny v Popovicích na Jičínsku a napadli některé její členy. V roce 2005 byli oba muži odsouzeni za porušování domovní svobody k podmíněným trestům. Někdejší členové pražské pořádkové jednotky do bytu romské rodiny vtrhli po oslavě narozenin, podle spisu napadli také další obyvatele Popovic, to se však nepodařilo před soudem prokázat.

V nynějším řízení na ochranu osobnosti žádala rodina Danišových omluvu a odškodné 300.000 korun. Původní rozsudek z Hradce Králové jim vyhověl pouze zčásti. Vraštil a Berousek se museli omluvit doporučenými dopisy matce a synovi, naopak dceři soud omluvu nepřiznal. Nárok na odškodnění prvoinstanční soud neuznal, protože podle soudkyně byl zadostiučiněním již rozsudek v trestním řízení a také samotné projednání věci před soudem.