Ústecký dopravní podnik dostal pokutu oprávněně, rozhodl soud

Brno - Dopravní podnik Ústeckého kraje dostal pokutu 700 tisíc korun za předloňské zastavení dopravy v regionu oprávněně. Rozhodl o tom brněnský krajský soud, když potvrdil dřívější verdikty antimonopolního úřadu. Firma podle obou institucí zneužila svého dominantního postavení. Dopravní podnik se ještě může obrátit na Nejvyšší správní soud.

Firma přerušila dopravu v srpnu a září v roce 2006, a to na 195 z 219 linek. Podle antimonopolního úřadu to ale neoznámila s dostatečným předstihem. Důvodem odstávky byl spor a krajským úřadem, který dopravci vypověděl smlouvu. Odmítl taky zaplatit 315 milionů jako náhradu ztrát z předešlých let, částka byla prý příliš vysoká. Dopravní podnik teď chce částku vymáhat na státu, hrozí arbitráží a požaduje miliardové odškodné. 

Firma v minulosti nařkla předsedu antimonopolního úřadu Martina Pecinu a soudce Davida Rause z podjatosti. Rausovým případem se dokonce zabýval i Nejvyšší správní soud. Firma ale se svojí žalobou neuspěla. Ani Pecina nebyl podjatý, uvedl dnes soud.