Členové volebních komisí dostanou vyšší odměnu

Praha - Na odstranění starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací Třineckých železáren dá vláda o tři sta třicet milionů korun více, než se původně předpokládalo. Rozhodli o tom ministři na dnešním zasedání kabinetu. Vláda se také usnesla, že zvýší odměnu pro členy okrskových volebních komisí o pět set korun. Jednání se neúčastnil premiér Mirek Topolánek, který je na Ukrajině, ani ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, a tak se některé body odložily.

Současná výše garance na odstranění ekologických škod činí 514 milionů korun. Zvýší se na maximálně 843,6 milionu korun. Třinecké železárny použijí peníze na řešení životního prostředí - vyčistí například kontaminované prostředí, šrotiště, opravnu lokomotiv nebo zlikvidují uhelnou věž na koksovně a koksové rampy. Původní garance neumožňuje odstranit všechny ekologické škody vzniklé před privatizací, půda je kontaminována mnohem více, než se předpokládalo. Potvrdilo to i ministerstvo životního prostředí a nezávislý odborný posudek Vysoké školy báňské v Ostravě. Peníze by podle zprávy neměly zatížit hospodaření státního rozpočtu. Na staré ekologické zátěže totiž putují peníze z privatizací, které jsou na zvláštních účtech mimo rozpočet.

Nová výše odměn pro volební komisaře

  • předseda 1 600 Kč
  • zapisovatel 1 500 Kč
  • člen 1 300 Kč
  • za souběh voleb (senát + kraj) příplatek 400 Kč
  • 2. kolo voleb do Senátu příplatek 200 Kč

Vláda také rozhodla, že navýší odměny pro členy okrskových volebních komisí, a to o pět set korun. Volební komisaři dohlížejí na regulérnost voleb a počítají odevzdané volební lístky. Rozhodnutí se vztahuje už na podzimní senátní a krajské volby, které připadají na 17. a 18. října. O navýšení se rozhodlo mimo jiné proto, že byl problém okrskové komise obsadit. Podle nového zákoníku práce totiž přišli ti, kteří na volby dohlíželi, o nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele.

Ministři zatím nerozhodli o zvýšení platů státních zástupců. Ti by měli mít plat vyšší o položku, která by byla určena například na další vzdělávání. Stejně tak vyřadili i projednávání zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu o stavbě Justičního paláce v Brně.