Nádraží v Mimoni se po letech vrátilo do své původní podoby

Mimoň (Českolipsko) - Historická budova vlakového nádraží v Mimoni se po letech vrátila do své původní podoby z počátku minulého století. Zmizely různé přístavby, které k původní budově postupem let přibyly, obnovy se dočkaly i historické fasády z lícového zdiva. V minulosti je překryl nános žluté barvy. Celá rekonstrukce přišla na více než 13 milionů korun, řekl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

V rámci rekonstrukce nechaly České dráhy vyměnit okna, nová je výpravní hala i pokladny. „Cestujícím slouží i nové bezbariérové toalety, které jsme přestěhovali do hlavní budovy,“ doplnil ředitel Regionální správy majetku ČD v Hradci Králové Václav Fikr. Cílem rekonstrukce bylo podle něho zkvalitnit služby pro cestující a nabídnout jim kulturnější prostředí. Zlepšilo se ale i zázemí pro zaměstnance drah.

Starosta Mimoně František Kaiser dnes netajil spokojenost se staronovou podobou nádraží. „Je to jedna ze vstupních bran do města a konečně podle toho i vypadá,“ uvedl starosta. Dodal, že v budoucnu by mělo u vlakového nádraží vzniknout i autobusové. Nádražní budova by pak mohla sloužit jako přestupní uzel i zázemí pro oba druhy dopravy. „Chtěli bychom na vybudování autobusového terminálu získat dotace z evropských fondů, projekt ale teprve připravujeme,“ dodal Kaiser.