Senátoři vrátili novelu, která má pomoci obětem domácího násilí

Praha - Senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD) neuspěla se svou představou, jak pomoci obětem domácího násilí. Novelou trestního řádu navrhovala, aby oběti bezprostředně po činu vyslechla policie už za přítomnosti soudce a obhájce údajného pachatele - ten by tak neměl možnost ovlivňovat oběť. Senátoři dnes ale novelu vrátili k dopracování.

Petr Pakosta (ODS) ze senátního ústavně-právního výboru označil novelu za značně nesystémovou: „Obvykle bývá rozdíl v tom, co lidé řeknou jen tak a co řeknou do protokolu poté, co jsou poučeni o následcích křivé výpovědi a křivého obvinění,“ podotkl senátor. Novela podle něj opomíjí oběti dalších trestných činů - znásilnění, ublížení na zdraví nebo pokusu o vraždu. Pakosta by proto za vhodnější pokládal zvýšit tlak na výchovu policistů a sociálních pracovníků.

Gajdůšková by podle senátora měla svůj návrh koordinovat s ministerstvem spravedlnosti, které připravuje nový trestní řád. Tam by měly být oběti domácího násilí zařazeny do skupiny zvláště zranitelných lidí, což chce Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů. Její výbor pro prevenci domácího násilí například doporučil, aby týrané osoby mohly na vlastní žádost vypovídat u soudu bez přítomnosti pachatele. Dopracování novely podpořili hlavně zástupci ODS, ale také tři sociální demokraté a jeden z komunistů.