Klaus jednal s vládními politiky o nové evropské smlouvě

Praha - Prezident Václav Klaus dnes na pravidelné schůzce jednal s představiteli české zahraniční politiky – premiérem Topolánkem, ministrem zahraničí Schwarzenbergem a vicepremiérem pro evropské záležitosti Vondrou. Jedním z klíčových témat, která se na Hradě probírala, byla evropská reformní smlouvě a způsob její ratifikace.

Reformní smlouva je dokument, který má nahradit „mrtvou“ evropskou ústavní smlouvu. Její návrh zveřejnilo Německo na jaře a souhlasilo s ním všech 27 členských států unie. Smlouva nemá obsahovat zmínku o symbolech EU a odkládá navrhovaný způsob hlasování v unii. Dosavadní návrh ale přebírá z euroústavy prakticky všechny hlavní institucionální reformy, například zavedení funkce prezidenta unie, snížení počtu eurokomisařů či funkci ministra zahraničí unie pod názvem „vysoký představitel“.

Nyní se návrh dolaďuje na uzavřených diplomatických jednáních. Konečná podoba by měla být známa v říjnu, než však smlouva vstoupí v platnost, musí být v jednotlivých zemích projít ještě procesem ratifikace. Čeští vládní politici se kloní spíše k variantě hlasování v parlamentu než k referendu. Pokud proces ratifikací v některých státech zadrhne nebo zkolabuje, může se podle Iva Šlosarčíka z Institutu pro evropskou politiku Europeum snadno stát, že v prvním pololetí roku 2009 bude mít Česká republika coby předsednická země problém s reformní smlouvou opět „na stole“.

Prezident rovněž informoval premiéra Mirka Topolánka, ministra zahraničí Karla Schwarzenberga a Vondru o svém plánovaném projevu na nadcházejícím Valném shromáždění OSN v New Yorku. Klaus se tam chystá hájit svůj názor na globální oteplování, které podle něj není závažnou hrozbou. Podle jeho slov má projev účastníky VS šokovat. Vondra nicméně předpokládá, že prezident tuto návštěvu využije také k podpoře české kandidatury na nestálého člena Rady bezpečnosti OSN.

Dnešní schůzka na Hradě byla další v řadě konzultačních setkání hlavy státu se zástupci vlády. Čtveřice politiků zodpovědných za zahraniční politiku státu se již dříve dohodla, že se bude pravidelně scházet a koordinovat své kroky v diplomacii a EU.