Do Afghánistánu poletí další čeští vojáci

Praha - Dalších sto padesát českých vojáků má podle plánu ministerstva obrany odletět do Afghánistánu. Už teď jich tam má česká armáda 225. Nová česká mise v této zemi převezme velení spojeneckých jednotek v celé provincii Lógar. Bude mít na starost rekonstrukci a rozvoj tohoto regionu. Navíc se počítá s tím, že na jaře do Afghánistánu zamíří i speciální jednotka české armády z Prostějova.

Provincie Lógar leží na afghánském venkově těsně za branami hlavního města Kábulu. Česko mělo původně na výběr ze tří variant, všechny leží v neklidných oblastech země. Rozhodlo se pro tu nejméně náročnou. „Je to jediné místo, které jsme si mohli dovolit,” říká Martin Barták, náměstek ministryně obrany. „V Lógaru nepůsobí tolik organizací, je to kvůli bezpečnostní situaci na jihu a východě země,” doplňuje ho humanitární pracovník Marek Štys.

Češi by tu měli vést běžné rozvojové projekty, například v zemědělství, zdravotnictví nebo školství, v úvahu přichází geologický průzkum nalezišť mědi a také výcvik místních jednotek armády a policie. Tým počítá s asi třiceti civilními experty a až sedmdesáti vojáky, kteří budou mít mimo jiné na starosti i jejich ochranu. „Musí se dostat k místním lidem, nebýt uzavření v bázi, kde armáda působí,” říká Štys.

A tady začínají rizika mise. Armáda chce proto i s civilisty procvičit některé situace, například napadení povstalci nebo zajetí. Podle Josefa Prokše, ředitele Společného operačního centra, je to proto, aby si vyzkoušeli zátěžové situace. „Z hlediska složitosti a bezpečnostních rizik to bude jedna z nejnáročnějších misí,” dodává Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu AČR.

Na nákladech, které se podle médií mohou vyšplhat až k 600 050 milionům korun, chtějí vojáci ušetřit sdílením společné základny s americkou armádou. Na rozvojovou pomoc regionu chce stát dát 80 milionů ročně. „Chtěli bychom, aby to nebyly promarněné peníze,” vysvětluje Tomáš Pojar, náměstek ministra zahraničních věcí.

Právě to ale kritizují někteří odborníci – vznik armádního rekonstrukčního týmu považují za chaotické rozhodnutí. Se vznikem jednotky v Lógaru odejdou Češi z rekonstrukčního týmu v severoafghánském Fájzábádu. Jinde by zatím měli zůstat. Na jaro, v době očekávané ofenzivy Talibanu, uvažuje ministerstvo obrany o dalším, v pořadí třetím nasazení speciální jednotky z Prostějova. Parlament by se měl vysláním rekonstrukčního týmu zabývat na podzim. Jestli návrh projde, budou první vojáci v Logáru na jaře příštího roku.

Kromě Afghánistánu má Česká republika svoje vojáky ještě v Iráku a Bosně a Hercegovině. Největší vojenskou účast má Česko v Kosovu v rámci mírových sil KFOR – 440 osob.

Vydáno pod