OVM: Středočechy zajímá hlavně doprava

Kladno - Ve Středočeském divadle v Kladně proběhly druhé speciální předvolební Otázky Václava Moravce, kterých se přímo účastnili čtyři zástupci parlamentních stran. Za ČSSD to byl David Rath, za ODS dosavadní hejtman Petr Bendl, za KSČM Josef Vondrášek a Jiří Čejka za Stranu zelených. Do debaty svými otázkami zasáhli i obyvatelé Středočeského kraje, druhého nejlidnatějšího kraje ČR, o jejichž hlasy se čtyři lídři ucházejí. Nejpalčivějšími tématy se ukázaly být dopravní situace v kraji a referendum.

Dominantním tématem Otázek se stala doprava. Dopravní síť Středočeského kraje je největší a nejpřetíženější v Česku a podle obyvatel se situace spíše zhoršuje.

Stav silnic je neuspokojivý, řekl Rath, a na vině je vláda ODS. Mluví se prý příliš o kamionech, ale málo o výstavbě logistických center, která kamionovou dopravu podporují a demolují tak silnice. Podle Bendla jsou ale logistická centra v programu obcí, ne kraje, přičemž kraj hledá s obcemi optimální řešení.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Kamionovou dopravu by podle Bendla měly již brzy regulovat tzv. dynamické váhy, které jsou schopny zjistit váhu vozů během jízdy. Podle Ratha měly být ovšem takové váhy používány už dávno.

Tranzitní doprava a pražský okruh

Jiří Čejka uvedl, že kolem 50 procent těžké dopravy je tranzitní přeprava, tedy vozy, které republikou pouze projíždí. Tento problém by chtěl řešit převodem tranzitní dopravy na železnici. S pátečním zákazem jízd kamionů je Čejka spokojen. Nebojí se, že města budou zahlcena odstavenými kamiony.

Všichni lídři volají po rychlém dokončení pražského okruhu. Zelení ovšem podporují severní variantu, namísto schválené jižní. Rath uvedl, že jižní varianta je mnohem dražší. To je prý způsobeno i tím, že je vedena po území Prahy a nemůžou pro ni být získány peníze z EU, neboť okruhy by měly být vedeny mimo území měst. Kandidáti také podporují zavedení rychlodráhy Kolín-Praha.

Referendum

David Rath uvedl, že by chtěl investovat peníze do krajského referenda, i kdyby mělo pouze demonstrovat názory občanů. Vzápětí zdůraznil, že je maximálně nutné prosadit zákon o obecném referendu. „ODS se referenda bojí,“ dodává s tím, že v referendu by bylo možné rozhodnout o budoucnosti poplatků ve zdravotnictví nebo o umístění americké základny na území ČR. Zákon o referendu by chtěl z pozice hejtmana prosadit i Vondrášek.

Bendl ale oponoval tím, že referendum není krajské téma a pokud jej Rath chce, může jej prosazovat jako poslanec.

Zrušit ministerstvo pro místní rozvoj

Podle Bendla se regionální politika osvědčila. Myslí si, že v blízké době bude možné zrušit ministerstvo pro místní rozvoj a dále posílit pravomoci krajů. Vondrášek se ale obává přílišného osamostatnění krajů a postupně federalizace republiky.

Ve středních Čechách mají největší šance na vítězství v krajských volbách ODS a ČSSD, které se těší vyrovnané podpoře voličů. Vyplývá to z exkluzivních průzkumů společností STEM a SC&C. K volebním urnám podle sociologů zamíří téměř tři pětiny Středočechů.

Krajské volby a první kolo senátních voleb se konají 17. a 18. října 2008, druhé kolo senátních voleb se uskuteční o týden později - 24. a 25. října 2008. Do té doby proběhnou ještě dva speciály Otázek, příště ve čtvrtek 9. řijna z Jihomoravského kraje.