Nový typ školního písma hned tak nepřijde

Praha - Už pětadvacet let se prvňáci učí stejný typ psacího písma. Rukou se však píše čím dál míň, roste totiž závislost na klávesnici počítače. V zahraničí už se proto leckde děti učí psát jen hůlkovým písmem. První návrh na změnu teď je na stole i v Česku.

Obloučky, kličky, napojování, správný sklon, odlišné tvary velkých a malých písmen. Nejen tím projde v první a druhé třídě každý žák. Naučit se psát není většinou pro děti problém. Na krasopis už se ve školách tak nedbá, nyní je hlavní čitelnost.

Nové písmo Comenia

„Samozřejmě jsou děti, které mají potíže. Buď mají méně rozvinutou grafomotoriku, nebo jsou méně připraveny na psaní psací abecedy. U nich pak vznikají otázky, jestli tato abeceda není příliš obtížná,“ říká Radka Wildová z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

Do návrhu nového školního písma se v rámci doktorandského studia pustila grafička Radana Lencová. Její písmo, nazvané Comenia, se více podobá tiskacímu. Písmena se totiž ve slovech méně spojují. „Písmenka se zdají na první pohled tiskací, ale když jim dítě vtiskne svůj sklon a přirozený styl napojování, je z toho elegantní čitelná forma kurzívního psaní,“ vysvětluje Lencová.

Zůstane jen u návrhu

Nové tvary písmen zatím zkoušeli prvňáčci jen v jediné třídě v republice. Podle jejich učitelky Jany Valentové je pro děti nové písmo snazší, protože se víc podobá tiskacímu, které už někdy viděly. „Klasické normované školní písmo má plno smyček a kliček. Děti nevědí, jak psát, když jim to neukážeme,“ tvrdí Valentová.

Výhodou nového písma je i to, že děti při psaní nezapomínají na háčky a čárky. Teď musí napsat jedním tahem celé slovo a pak je dodělat, u písma Comenia se píší hned. O zavedení jiného školního písma se ale vážně neuvažuje. To dosavadní sice není pro školy závazné, ministerstvo školství ale jiné do škol nepustí. „Vydáváme takzvanou doložku učebním materiálům a učebnicím. Konkrétně v písankách můžeme kontrolovat tvar písma,“ upřesňuje mluvčí ministerstva školství Kateřina Böhmová.

Comenia zřejmě zůstane pouhým návrhem. Odborníci ale očekávají, že může nastartovat debatu, jestli se nemá v budoucnosti školní písmo změnit.