Vláda se mimořádně sejde kvůli zdravotnictví

Praha - Mimořádně se dnes sejde vláda, aby znovu projednala zdravotní reformu, která stále nemá podporu všech koaličních stran. Kabinet by se měl zabývat především připomínkami lidovců. Zdravotní komise KDU-ČSL totiž na svých výhradách trvá a nedoporučuje reformu podpořit. Brzy ráno se schází i nejvyšší vedení KDU-ČSL.

Ani středeční jednání zdravotnické komise KDU-ČSL nepřineslo světlo do otázky úpravy sporného paragrafu, který vymezí rozsah péče hrazené ze zdravotního pojištění. Lidovečtí experti ani tentokrát nenašli s ministerstvem shodu. „Návrh není způsobilý projednávaní ve vládě, stejně jako nebyl způsobilý k projednávání zákon o zdravotních službách, a přesto to vláda schválila. Doporučili jsme ministrům, aby tento návrh zamítli,“ vyjádřil se poslanec Ludvík Hovorka.

Podle komise lidoveckých expertů by v zákoně měl být zachován současný standard, že by se pacientům hradilo vše z pojištění a v zákoně by bylo přesně vyjmenováno, na co se připlácí. „Tedy třeba to, že bude pacienta operovat profesor kliniky. Nebo že si pacient vybere lepší kloub než je mu medicínsky doporučen,“ konkretizoval předseda zdravotnické komise Jiří Carbol.

„Pokud bychom zapracovali pouze to, na čem jsme se shodli, tak to by nebyl zákon o ochraně pojištěnců, ale byl by to zákon o tom, za co je možné si připlácet,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr.

Na sporném zákonu se už v neděli shodli na ministerstvu zdravotnictví zástupci Strany zelených. V jednom z paragrafů přesně definovali, na co má pacient nárok ze svého zdravotního pojištění. Do druhého pak zakotvili možnost, aby si každý mohl nadstandardní péči připlácet.