Ředitel pražského dopravního podniku navrhne zdražení jízdného

Praha - Pražané se možná opět dočkají zdražení jízdného. Ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) Martin Dvořák dnes po schválení rozpočtu metropole na příští rok připustil, že bude navrhovat jeho zvýšení. Podle něj ale ke zdražení nebude politická vůle. Chce tak reagovat na to, že město dá dopravnímu podniku v roce 2009 méně peněz než v minulých letech.

Dotaci dopravnímu podniku dnes kritizovali i mnozí opoziční zastupitelé. „Ačkoliv kapitola doprava spolkne téměř polovinu rozpočtu - 20,8 miliardy korun - dopravní podnik dostane o celou čtvrtinu financí méně než v minulých letech,“ řekla na zastupitelstvu Petra Kolínská (SZ). „Rozpočet pro dopravní podnik je likvidační,“ dodala.

Primátor Pavel Bém (ODS) ale dnes namítl, že do dopravního podniku putuje 23 procent ze sumy určené na celkové provozní náklady města, což je podle něj více než v jiných obdobných metropolích.

Dopravní podnik bude mít peníze pouze na opravy tratí

Dopravní podnik bude mít příští rok na investice necelé dvě miliardy korun, což je podle zastupitele Karla Březiny (ČSSD) nejnižší částka za posledních deset let. Polovinu této částky navíc spolkne doplacení prodloužení metra z Ládví do Letňan, které bylo zprovozněno v květnu. Dvořák dnes řekl, že stejně jako letos budou peníze pouze na opravy tratí, které jsou v havarijním stavu. Z těch letos dopravní podnik opravil například úsek ve Vyšehradském tunelu, kterým musely kvůli špatnému stavu projíždět tramvaje krokem.

Omezovat se bude i provoz metra 

Už nyní je jasné, že se bude omezovat provoz hromadné dopravy. Od 4. ledna bude do posledních tří stanic na prodloužené trase metra C do Letňan během dne zajíždět jen každá druhá souprava. „Chtěli jsme navyšovat výkony, tento rozpočet nám to ale neumožní,“ poznamenal Dvořák.

Odbory DPP mají obavy o platy

Odbory dopravního podniku se také obávají, že se jim v roce 2009 nezvednou platy ani o inflaci. Podle vyjádření, které už dříve zveřejnily na svých webových stránkách, by šlo o porušení platné kolektivní smlouvy.

Metropole počítá v roce 2009 s výdaji ve výši 48,87 miliardy korun, což je asi o 4,38 miliardy více, než kolik předpokládal schválený rozpočet na letošní rok. Příjmy město očekává ve výši 40,197 miliardy, což je zhruba o 3,2 miliardy více, než kolik schválili zastupitelé pro letošek.

Zdražovalo se už v lednu

Poměrně razantně se zdražilo jízdné v pražské městské hromadné dopravě už v lednu. Kdy se cena základní přestupní jízdenky zvedla z 20 na současných 26 korun. Cena nepřestupního lísku vzrostla ze 14 na 18 korun. Za roční kupon lidé platí 4750 korun, což je o 600 Kč více než loni. Měsíční kupon podražil o 110 na 550 korun a čtvrtletní na 1480 z 1260 korun. V lednu podražily i zlevněné kupony pro děti, studenty a důchodce.

Stanice metra Letňany
Zdroj: ČT24/Jaroslav Fiala