Středočeská ODS si nevybrala Béma ani Topolánka

Nymburk - Mirek Topolánek ani Pavel Bém neuspěli na dnešním regionálním sněmu středočeské ODS v Nymburce, kde se rozhodovalo o nominacích na nového předsedu strany. V žádné ze tří voleb nikdo nezískal nadpoloviční většinu. Pro Béma hlasovalo 75 delegátů, potřeba bylo 76 hlasů. Současného předsedu podpořilo v tajném hlasování 60 delegátů a 15 se jich hlasování zdrželo. Jihooravský sněm dnes podpořil Topolánka, o novém předsedovi strany rozhodne za týden kongres ODS.

„V žádné ze tří voleb nezískal nikdo nadpoloviční většinu,“ řekl na tiskové
konferenci během jednání sněmu šéf středočeské ODS Petr Bendl. Na pozici prvního místopředsedy Středočeši nominují Bendla, na funkce místopředsedů opět Bendla a europoslance Milana Cabrnocha. „Existuje tady demokracie, je to volná soutěž jednotlivců,“ uvedl Bendl k rozdílům mezi výsledky oblastních sněmů a regionálního sněmu. „Jiné hlasování může být na kongresu,“ podotkl.

Obecně se ale očekávalo, že tento region bude mít blíže Bémovi, protože jeho nejsilnější spojenec Petr Bendl je předsedou regionálního sdružení ODS. Bendl se ale v posledních dnech nechal slyšet, že vítězství Béma je velice nepravděpodobné. Ve středních Čechách jsou také hlavní straničtí odpůrci Topolánka - Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel.

„Situace uvnitř ODS je v těchto dnech hodně napjatá. Některé regionální sněmy - například ten pražský - se budou posunovat. Důvodem je snaha sehnat hlasy na poslední chvíli,“ přibližuje atmosféru zpravodaj ČT Daniel Takáč.

S výsledky hlasování ve středních Čechách byli spokojeni Bém i Topolánek. „Pro mě to je dobrý výsledek, protože Střední Čechy byly tradičně blízké pražskému názoru,“ prohlásil Topolánek. „Je to výsledek, který znamená naději a to, že v ODS ještě má cenu o něco bojovat,“ prohlásil Schwippel.

Mezi delegáty se mluví o tom, že Bém a Topolánek se liší v podstatě jen v tom, kdy má padnout vláda a jestli v ní mají zůstat lidovci a zelení. Topolánek delegátům řekl, že je nutné si vyjasnit, kdo za volební debakl může.

Bém, považovaný za favorita prezidenta a čestného předsedy ODS Václava Klause, dnes navíc u Středočechů neuspěl hned dvakrát: kromě toho, že nezískal nominaci krajské ODS, se dnes její delegáti neztotožnili ani s jeho návrhem, aby ODS opustila vládní koalici a vytvořila menšinovou vládu, která by si vyjednala podporu s opozicí.

Topolánek: Nesoustřeďme se na rituální řezání hlav

Po svém projevu delegátům Topolánek řekl novinářům, že občanské demokraty by měl po nadcházejícím kongresu strany vést krizový management. Pokud si ODS podle něj nepřizná své chyby a bude se soustředit jen na „rituální řezání hlav“, tak jí hrozí, že prohraje i další volby.

Před delegáty předstoupil i Topolánkův rival Bém, který je přesvědčen, že bez výměny v čele strany nemá ODS šanci uspět. „Bez změny se dopředu nedostaneme a je nepochybné, že voliči nám neuvěří, voliči se k nám nevrátí, nevyhrajeme další parlamentní volby,“ oznámil Bém novinářům.

5:0 pro Topolánka

Rozložení sil prozatím hovoří ve prospěch předsedy strany Mirka Topolánka. Ten má nominace z pěti regionálních organizací ODS. Pavel Bém žádnou nominaci na regionální úrovni nemá. Některé z organizací nenominovaly nikoho.

Bém se pokoušel získat podporu na jednotlivých oblastních sněmech. Poněkud překvapivě se v Praze, o které se předpokládala podpora primátora, objevila sdružení, která ho na pozici předsedy strany nenavrhovaly.

Podle Tlustého by zvolení Topolánka bylo politickou katastrofou

Před znovuzvolením Mirka Topolánka do funkce předsedy občanských demokratů dnes varoval vnitrostranický rebel ODS Vlastimil Tlustý. „Pavel Bém je určitě jednou z možných změn, zatímco setrvání Mirka Topolánka je jistota příští volební katastrofy,“ míní Tlustý.

Jihomoravská ODS chce za předsedu Topolánka

Regionální sněm jihomoravské ODS v Brně dnes podpořil kandidaturu Mirka Topolánka na předsedu strany. Pro současného předsedu a premiéra hlasovalo 68 z 91 účastníků sněmu. Jeho protikandidát, pražský primátor Pavel Bém, získal 14 hlasů.

  • Regionální sněm středočeské ODS autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/552/55134.jpg
  • Mirek Topolánek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/539/53879.jpg