Cestovní pasy s otisky prstů mají mít děti od šesti let

Praha - Biometrické pasy s otisky prstů se budou moci vydávat dětem od šesti let. Na svém dnešním jednání o tom rozhodla vláda. Podle ministra vnitra Ivana Langera se kabinet snaží o zajištění co největšího komfortu pro rodiče. Některé státy totiž zavádějí povinnost biometrických údajů v pasech už pro tříleté děti. Stanovení věkové hranice pro snímání otisků upravuje návrh zákona o certifikaci veřejných dokladů s biometrickými údaji. Cestovní pasy s otisky prstů se mají vydávat už od 1. dubna, vláda proto požádala sněmovnu o zrychlené projednání normy.

Věková hranice by měla platit v případě, že ji evropský předpis do té doby nestanoví odlišně. EU dosud nemá vymezenou jednotnou věkovou hranici pro snímání otisků prstů dětí.

Od 1. března letošního roku nemusí mít děti do deseti let při cestě do zahraničí vlastní cestovní pas. Rodiče je mohou mít znovu uvedeny ve svých pasech. Děti starší pěti let ale také můžou dostat vlastní pas na dobu pěti let.

Otisky prstů se měly v pasech původně objevovat už od letošního dubna, vláda ale termín o rok posunula. Podle kabinetu byly důvodem problémy na straně Evropské unie. Ta si prý teprve ujasňuje, jaké biometrické prvky mají v pasech být.

Nové pasy obsahující strojem čitelné informace a počítačový čip s biometrickými údaji vydávají obecní úřady již od 1. září 2006. Čip ale zatím obsahuje jen digitální fotografii.

Vydáno pod