Červený kříž ocenil zachránce lidských životů

Praha - Za poskytnutí pomoci při srdeční příhodě, upadnutí do bezvědomí, nehodě při házenkářském zápase, tonutí a po nadměrném pití alkoholu nezletilým získalo dnes sedm lidí z celé republiky na pražské Staroměstské radnici plaketu Českého červeného kříže Za záchranu života. Mezi oceněnými jsou tři policisté, dva městští strážníci a jeden dobrovolný hasič.

„To by udělal každý, to je taková povinnost,“ řekl Zdeněk Herda, který si letos v září z okna restaurace všiml, že okolo jedoucí cyklista spadl z kola. Protože ho znal a věděl, že má nemocné srdce, běžel k němu a začal ho oživovat. „Měl infarkt. Je to takový divný pocit, jestli se vám to povede, nebo ne,“ doplnil Herda, který absolvoval základy první pomoci jako dobrovolný hasič.

Vloni v prosinci policista Martin Barkóci z Ostrova na Karlovarsku provedl resuscitaci u důchodce, který na autobusové zastávce upadl do bezvědomí.

V prosinci minulého roku policisté Ondřej Gábik a Václav Lísa zahlédli v rozvodněné řece Teplá stát po pás ve vodě starší ženu pouze v noční košili a lehkém kabátu. Policisté vstoupili do řeky za ní, a než dorazili hasiči a sanitka, podařilo se jim ji dostat na břeh.

V lednu 2008 se konalo v Lovosicích utkání v házené, při kterém se srazili dva hráči. Jeden z nich si poranil hrudník a upadl do bezvědomí. Milan Bitner spolu s neznámou ženou zjistili, že dostatečně nedýchá a že u něj dochází k zástavě srdce. Začali hned s resuscitací, kterou prováděli až do příjezdu záchranné služby.

V červnu 2006 upozornila žena telefonicky městskou policii na chlapce ležícího poblíž Rašínovy třídy v Hradci Králové. Strážníci Robert Kárník a Petr Kněžour po příjezdu zjistili, že nejeví známky života, uvolnili mu dýchací cesty a přivolali záchrannou službu. Lékaři konstatovali, že chlapec se opil, a odvezli ho do nemocnice.

Plaketou může být oceněn kdokoli, kdo přispěje k záchraně života. Návrhy podávají členové oblastních spolků Českého červeného kříže, plaketa je udělována od roku 1983.