V Mladé Boleslavi posílí spoje MHD do příměstských částí

Mladá Boleslav - Kritiku lidí vyvolal v Mladé Boleslavi připravovaný nový systém městské hromadné dopravy. Podle nového systému by mělo do příměstských částí od 14. prosince jezdit méně autobusů než dříve. Město proto hledá řešení, jak spoje do okrajových částí města posílit, uvedl primátor Raduan Nwelati.

„Na poslední schůzce s vedením dopravního podniku bylo domluveno, že již od 15. prosince dojde k výraznému posílení linek do příměstských částí tak, aby ty spoje, které byly omezeny v rozporu se zadáním při zpracování nového projektu, byly znovu obnoveny,“ uvedl Nwelati.

Posílení linek do příměstských částí mají zajistit mimo jiné čtyři minibusy, které město hodlá zakoupit v příštím roce. Do té doby si je ovšem dopravní podnik podle primátora pronajme. „Mrzí mne, že kolem tohoto systému vznikly zmatky. Zadání pro dopravní podnik bylo, že má zachovat napojení příměstských částí směrem do města a posílit spoje uvnitř města třemi páteřními linkami. To bohužel nebylo dodrženo a nyní to postupně napravujeme,“ podotkl primátor.

Systém MHD v Boleslavi čeká od 14. prosince zásadní změna. Dosavadní zhruba dvě desítky pravidelných linek nahradí tři páteřní linky uvnitř města s intervaly 15 minut (o víkendech 45 minut) a další navazující linky do příměstských částí a okolních obcí včetně Kosmonos, kde budou intervaly delší. Právě mnozí obyvatelé příměstských částí nejčastěji tento návrh kritizovali a poukazovali na to, že se jim podle nového jízdního řádu dostupnost zhorší.