V alpských zemích pokračuje sněhová kalamita, v Itálii jsou i přívalové deště

Vídeň/Řím/Atény - Alpské země i dnes sužuje sněhová kalamita. V Rakousku sníh zablokoval dopravu na Tauernské dálnici A10. V Korutanech zůstalo 3000 domácností bez proudu. V jižní Itálii si bouře s vichřicí vyžádaly další lidský život, v Řecku dokonce dva životy a zastavení lodní dopravy mezi ostrovy v Egejském moři.

Na jihu Rakouska je v dopravě chaos

Celý jih Rakouska se doslova topí ve sněhu a v dopravě zavládl chaos. Sněží zde bez přestání už od středy a v některých oblastech během několika hodin přibyl téměř metr sněhu. Tranzitní Tauernskou dálnici A10 zablokovaly dnes ve směru na jih před Tauernským tunelem havarované kamiony, na uvolnění trasy se pracuje.

Pluhy nestačí sníh odklízet

Mnoho silnic je nesjízdných, protože pluhy nestačí nadílku z vozovek odklízet a na některých místech cestu přehrazují stromy popadané pod tíhou sněhu, uvedla stanice ORF. Řada horských údolí v Korutanech a Východním Tyrolsku je odříznuta od světa, mnoho škol a mateřských školek v celé oblasti zůstalo dnes zavřených.

Problémy má i železniční doprava

Uzavřena je mezinárodní trať mezi Villachem a Udine, z vnitrostátních pak trať ze Spittalu do Lienzu a dráha Gailským údolím. Jen Tauernská dráha ještě s potížemi funguje, díky pomoci vojáků s technikou. V horských částech Korutan a v Karavankách na pomezí se Slovinskem zpřetrhaly popadané stromy elektrické vedení a nejméně 3000 domácností zůstalo bez proudu. Meteorologové varují, že tlaková níže s hustými mraky ještě nějakou dobu nad alpským regionem setrvá a další sněžení je pravděpodobné.

V Lienzu je na střechách až metr sněhu

V metropoli Východního Tyrolska Lienzu je na střechách až metrová vrstva sněhu. Kolem poledne se z jednoho bloku domů utrhla lavina široká 35 metrů a vysoká 120 centimetrů. Zasypala a poškodila šest zaparkovaných aut, lidé naštěstí k úhoně nepřišli. Hasiči však začali shazovat sníh z plochých střech obchodních středisek, aby je zátěž neprovalila.

Severní Itálii sužuje sníh, centrální a jižní část země přívalové deště

Zatímco severní Itálii sužují přívaly sněhu, centrální a jižní části země zase mají problémy s přívalovými dešti spojenými s vichřicí, které si vyžádaly třetí lidský život. Rozvodněná řeka strhla most v okrese Reggio di Calabria a 55letý muž, který se snažil pomoci automobilistovi v nouzi, u toho zahynul. V uplynulých dvou dnech se ve svém voze utopila řidička auta, která uvízla na předměstí Říma v podjezdu zatopeném vodou. Druhou obětí je 76letý muž z Reggia di Calabria, který zemřel na infarkt poté, co na jeho auto spadla velká větev utržená vichrem.

Deště rozvodnily Tiberu

Vytrvalé deště rozvodnily řeku Tiberu, která se vylévá z břehů nejen v menších městech, ale částečně i v Římě. Římské úřady uvažují o evakuaci níže položených čtvrtí severní části města. „Takovou povodeň jsme nezažili nejméně 40 let,“ řekl šéf Civilní ochrany hlavního města Guido Bertolaso. Jen za noc ze středy na čtvrtek napršelo v Římě víc vody, než je průměr za celý prosinec. Odborníci předpokládají, že povodňová vlna by měla vrcholit ještě během dneška.

V Kalábrii kvůli vysokým vlnám musela být přerušena trajektová doprava z Palerma na ostrov Ustika.

V Řecku bouře nepřežili dva lidé

V Řecku si prudké bouře vyžádaly dva lidské životy, když auto s osmatřicetiletou ženou a její 18letou dcerou spadlo na ostrově Kefalonie v přístavu do moře. Dostat se z auta se podařilo jen 16letému synovi, který přivolal pomoc, na záchranu matky a sestry ale už bylo pozdě.

Kvůli vichřici s rychlostí větru přes 100 kilometrů za hodinu zakázaly námořní úřady vyplouvání všech lodí na moře. I velký trajekt připlouvající z Itálie narazil v bouři v přístavu Patras do mola, všech 102 pasažérů se podařilo evakuovat. Vydatné deště vylily v některých oblastech z břehů vodní toky, například v regionu Sparta na Peloponésu a ve Volosu v centrální části země byla zaplavena řada domů.

Sněhová nadílka překvapila i francouzské Alpy

Také francouzské Alpy zaznamenaly silnou nadílku sněhu. Pod jeho tíhou popadaly stromy a přerušily vedení pro 45 000 domácností v departamentech Isere a Savoie, uvedla stanice France Info. Do odpoledne se podařilo obnovit dodávky pouze pro polovinu z postižených. Hlavní francouzská lyžařská střediska v oblasti jsou však spokojena, zaznamenala již až o 15 procent víc objednávek než loni ve stejné době, napsal deník Le Figaro.

Ve Švýcarsku se situace uklidnila

Nadále však přetrvává nebezpečí lavin. Provoz na dálnici přes Gotthardský průsmyk se normalizoval a tato důležitá evropská tranzitní trasa v severojižním směru je plně sjízdná. Také některé švýcarské regiony hlásí rekordní sněhovou pokrývku, například Ticino až 1,2 metru.