Olomoucké hejtmanství vyměnilo představenstvo nemocnic

Olomouc - Olomoucké hejtmanství vyměnilo představenstvo a dozorčí radu v akciové společnosti Nemocnice Olomouckého kraje. Firma ve stoprocentním vlastnictví kraje vlastní tři nemocnice v Přerově, Prostějově a Šternberku, které minulé vedení kraje vloni pronajalo společnosti Agel na 20 let. Jediným, kdo v orgánech zůstal, je hejtmanův náměstek Pavel Sekanina (ODS).

„Chtěli jsme do těchto orgánů promítnout výsledky voleb. Hodně jsme diskutovali i o manažerovi akciové společnosti, který je dlouhodobě nemocný, jednáme o jeho náhradě. Hledáme cestu, jak bychom zlepšili činnost společnosti v organizační a správcovské činnosti,“ uvedl hejtman Martin Tesařík, podle kterého firma nefungovala dobře.

Kromě Sekaniny bude v představenstvu šternberský místostarosta a krajský zastupitel Jiří Zemánek (ČSSD), krajský radní Pavel Holík (ČSSD), bývalý ředitel fakultní nemocnice Jaroslav Vomáčka a emeritní šéf chirurgické kliniky Vladimír Král. V dozorčí radě jsou nyní Čestmír Hlavinka, krajský zastupitel Ivo Slavotínek (KDU-ČSL) a úřednice odboru zdravotnictví Eva Štefková.

Vedoucí odboru zdravotnictví Václav Rýznar označil personální výměnu za logickou a normální: „Nevím ale, v čem by tato společnost nefungovala. Její činností je pouze vybírat nájem a ten reinvestovat.“ To je podle něj důležité proto, že bez nových investic by klesal majetek nemocnic a po čase by nebylo co pronajímat.

Za pronájem nemocnic a přístrojů dostává hejtmanství ročně 87 milionů korun od firmy Středomoravská nemocniční, která je součástí holdingu Agel. Od 1. ledna chce pro bývalé krajské nemocnice v Prostějově, Přerově a Šternberku vytvořit jediné centrální řízení.