Americká třída v Plzni se od Silvestra na půl roku otevře pro veškerou dopravu

Plzeň – Prodlužovaná oprava Americké ulice v Plzni končí. Od 22. prosince se na ni vrátí autobusy a trolejbusy, od Silvestra se otevře i pro osobní auta. "Civilisté" ale po ní možná budou jezdit jenom půl roku. Plzeňský magistrát se totiž chce v červnu rozhodnout, zda Americkou ulici pro auta definitivně neuzavře. Takový totiž byl jeho původní záměr před začátkem rekonstrukce Americké.

O tom, jak bude Americká třída nadále využívána, se pře plzeňské zastupitelstvo. Na tom, zda by měla být ulice přístupná veškeré dopravě, nebo jenom městské hromadné dopravě se zatím definitivně neshodlo. Jednotní v tom nejsou ani představitelé nejsilnější radní strany ODS. Výsledkem jednání tak bylo kompromisní dočasné otevření ulice pro všechna auta.

Příznivci varianty, podle které by po Americké třídě mezi Martinskou a Jungmannovou ulicí měla jezdit jenom MHD, argumentovali tím, že pokud bude Americká v obou směrech průjezdná i pro osobní dopravu, celkovou dopravní situaci ve městě to nezlepší, ale spíš zhorší. Připomněli, že kvůli plánovanému zklidnění provozu na Americké se postavila nedaleká ulice U Trati. Americká se měla pro osobní dopravu otevřít jen v případě oprav nebo kritické situace na jiných komunikacích.

Podle plzeňského primátora Pavla Rödla městu nic jiného než uzavření ulice pro osobní dopravu nezbývá. „Ve chvíli, kdy jsme jako zastupitelé hlasovali pro malý kruhový objezd, který tam je, hlasovali jsme vlastně pro uzavření Americké,“ poznamenal. Nově vzniklý objezd je totiž malý a při hustším provozu ho auta zablokují.

Uzavření ulice se nelíbí zejména centrálnímu městskému obvodu, jak ale ukázalo dnešní hlasování, jeho názor sdílí i velká část politiků na magistrátu. Podle jejich názoru by otevření Americké třídy pro všechna vozidla výrazně pomohlo plynulosti dopravy v centru Plzně.

Která strana má pravdu, by měl ukázat posudek, který si magistrát nechá vypracovat v červnu. Odborníci by měli zjistit, jaký přínos pro město bude mít půlroční zkušební provoz všech vozidel v Americké ulici.

Vydáno pod