Nové pardubické trolejbusy jsou pojmenované po vítězích Velké pardubické

Pardubice - Čtyři nové velkokapacitní trolejbusy celkem za 45 milionů korun dnes začaly sloužit cestujícím v Pardubicích. Jsou to první vozy svého druhu u nás. Budou jezdit na nejvytíženějších linkách a do konce roku 2011 by jich mělo po městě jezdit ještě dalších 12. Každý z nich bude nosit jméno po některém z vítězů Velké pardubické.

Fantom, Brigant, Rudi a Good Morning jsou jména prvních čtyřnohých vítězů Velké pardubické a opět tak ožijí po zhruba 130 letech v ulicích Pardubic.

„Patnáctimetrová vozidla městské hromadné dopravy, která mohou přepravit najednou téměř 150 cestujících, využívá pardubický dopravní podnik jako první přepravce v Česku,“ uvedla Nataša Hradní z tiskového úseku magistrátu. Klasické současné trolejbusy jsou o tři metry kratší a pojmou o třetinu pasažérů méně. Velkokapacitní vozy se budou nasazovat na nejfrekventovanější spoje, linky číslo 2 a 13.

Prototyp třínápravového trolejbusu Škoda 28 Tr Solaris byl postaven na podzim v Plzni a od konce října byl v Pardubicích ve zkušebním provozu.

Další trolejbusy budou dostávat jména vítězů tak, jak jdou chronologicky za sebou. Příští trolejbus by měl nést jméno po klisně Victorii.