Soud rozhodne o osudu Ondřeje a Jakuba z Kuřimi v několika dnech

Brno - Brněnský městský soud dnes odložil rozhodnutí o osudu týraných synů Kláry Mauerové. Soudkyně v neveřejném jednání vyslechla znalce, kteří zpracovávali posudky k osobám spojeným s případem. Další jednání nařídila na čtvrtek, kdy účastníci řízení přednesou závěrečné řeči. Jestli ale hned poté určí trvalého opatrovníka dětí a rozhodne o rodičovských právech Kláry Mauerové, soudkyně neví. Podle ní je ale ukončení případu otázkou maximálně několika dní.

K soudu se dostavil otec dětí Radek Coufal a prarodiče chlapců z matčiny strany v doprovodu své třetí dcery Gabriely. Dorazila také zástupkyně zařízení Klokánek, kde nyní chlapci žijí.

Dnes byli především vyslechnuti tři znalci z oborů psychologie a psychiatrie, kteří zpracovávali posudky k osobám spojeným s případem. Podle nich by měli chlapci zatím v Klokánku zůstat. Do doby, než jim jejich otec připraví dostatečné zázemí. Podle státního zástupce Vladimíra Kutnohorského budou odborné posudky znalců klíčové pro určení opatrovníka chlapců.

Případ krutého mučení se dostal na veřejnost poté, co policie našla v komoře domu Kláry Mauerové nahého a svázaného Ondřeje. Později vyšlo najevo, že skupina lidí zřejmě týrala i staršího Jakuba. V říjnu za to sestry Mauerovy, sourozenci Škrlovi, Hana Bašová a Jan Turek dostali tresty vězení od pěti do deseti let. Jejich odvolání by měl do konce dubna příštího roku začít řešit Vrchní soud v Olomouci.