Kamiony neprojedou po části olomouckého průtahu

Olomouc - Těžké kamiony zřejmě od února nebudou moci jezdit po části průtahu Olomoucí. Zákazové značky, které by měly zamezit průjezdu vozidel nad 12 tun Foerstrovou ulicí, se chystá nainstalovat radnice. Město chce těžkou dopravu přesunout na západní obchvat města, který je v provozu od loňského listopadu. Průtahu zatím příliš neulehčil, řekl primátor Martin Novotný.

Kamiony nebudou moci využívat úsek dlouhý asi 1100 metrů od křižovatky Foerstrovy s Hněvotínskou ulicí po křižovatku Foerstrova - třída Míru. Podle magistrátu tam řidiči těžkých aut mnohdy jezdí, aby si zkrátili cestu o několik kilometrů, a ušetřili tak za palivo.

„O tom, že v úseku platí omezení, budou motoristé informováni dlouho dopředu s tím, kudy jej mají objet. Podařilo se nám prosadit, že na velkoplošných tabulích budou i doplňkové tabulky s označením tranzit,“ uvedl primátor.

Doplnil, že nové dopravní značení zaplatí radnice. Přijde ji zhruba na půl milionu korun. Kdy přesně začne omezení platit, zatím vedení města neví. „Podle mého odhadu to bude v průběhu února. Bude ale záležet na tom, kdy nám značky vyrobí,“ uvedl Novotný.