TÜV Report: Nejspolehlivější je Toyota Corolla Verso, nejzávadnější Kia Carnival

Praha – Mezi osobními auty starými dva a tři roky je podle nového TÜV Report nejspolehlivější kompaktní MPV nižší střední třídy Toyota Corolla Verso, nejvíce závad se vyskytuje u velkoprostorových vozidel značky Kia Carnival. Výsledky celoročního testování vozů dnes na tiskové konferenci představil Günter Dettelmann ze společnosti TÜV SÜD Auto Service. Hned za corollou se v žebříčku spolehlivosti vozidel umístila Mazda 2 a třetí skončilo sportovní Porsche 911, které vévodí žebříčkům vozidel starých pět let a více. S Porsche 911 se o třetí místo mezi vozidly starými 2–3 roky dělí jedno z nejoblíbenějších aut v Česku Ford Fusion.

U vozidel Toyota Corolla Verso starých 2–3 roky se vyskytla vážná závada ve dvou procentech automobilů prodaných v Německu. U Mazdy 2 se vyskytla porucha u 2,1 procenta vozidel a v případě Porsche 911 a Fordu Fusion se porouchala 2,2 procenta aut starých 2–3 roky. V první desítce žebříčku TÜV se mezi nejnovějšími zkoumanými vozidly objevily ještě další dvě toyoty – Avensis a Yaris – a další ford – Fiesta.

Octavia a Fabia od české automobilky Škoda se umístily zhruba v polovině žebříčku, ve skupině vozů na 59. až 64. místě. Oproti loňskému roku jde o propad, v loňském reportu byla Octavia na 35. a Fabia na 49. místě. Zatímco před rokem neprošly dva až tři roky staré Octavie technickou kontrolou v 3,8 procentech případů, podle letošního reportu to bylo v 4,8 procentech případů. Fabia si pohoršila ze 4,3 na 4,8 procenta.

Mezi vozy Kia Carnival byly „zmetky“ zhruba ve čtvrtině případů. Skončila tak na posledním místě ze 117 zkoumaných aut. U vozů Chrysler Cruiser a Seat Arosa, které se dělí o předposlední místo, potom řešilo poruchu „pouze“ 11,5 procenta majitelů. V poslední desítce tabulky se mezi 2–3letými vozidly umístily hned tři renaulty – Kangoo, Laguna a Espace – a také peugeoty 307 a 407.

Žebříčkům starších vozidel vévodí sportovní porsche, v kategorii automobilů starých 10–11 let mezi nimi zaznamenali technici jenom 5,6 procenta porouchaných strojů. V první desítce se ve většině kategorií umístily také výrobky automobilek Toyota, Subaru nebo Audi.

Na chvostu lze nalézt produkty jihokorejských výrobců Kia nebo Daewoo a také renaulty. Mezi nejméně spolehlivé vozy starší osmi let patří také fordy Mondeo, Escort, Fiesta a Ka. Mezi nejhorší vozidla stará 8–9 let patří podle TÜV Report i Škoda Felicia. Z jejích majitelů řešilo technické potíže 28,7 procenta.

TÜV Report – auta stará 2–3 roky

poř.    název — procento poruch

1.     Toyota Corolla Verso — 2,0
2.     Mazda 2 — 2,1
3.     Porsche 911 — 2,2
=.     Ford Fusion — 2,2
5.     Mazda 3 — 2,7
=.     Ford Fiesta — 2,7
7.     Porsche Boxster — 2,8
=.     Subaru Forester  — 2,8
9.     Toyota Avensis — 2,9
=.     Toyota Yaris — 2,9
=.     Honda Jazz — 2,9

59.-64. Škoda Fabia, Škoda Octavia — 4,8

117. Kia Carnival — 26,1