Soud udělil za vraždu hudebníka Sahuly 15leté tresty

Praha - Za vraždu hudebníka Františka Sahuly má jít Jiří Kulvejt a Jan Dvořáček každý na 15 let do vězení. Rozhodl o tom dnes středočeský krajský soud. Mladíci podle obžaloby Sahulu ukopali a udupali počátkem letošního května v chatové oblasti Skuheř u Kamenice nedaleko Prahy. Kromě vraždy uznal soud oba obviněné vinnými i z krádeže. Dnešní verdikt je nepravomocný a lze se proti němu odvolat.

K vraždě došlo 2. května asi hodinu po půlnoci. Oba mladíci prý předtím popíjeli v několika restauracích. Tehdy osmnáctiletý Kulvejt podle obžaloby nejprve Sahulu srazil dvěma údery pěstí na zem a pak ho ještě kopl do hlavy. Pak se k němu podle spisu připojil i v té době dvacetiletý Dvořáček, oba hudebníka údajně kopali a dupali mu na hlavu, obličej a horní polovinu těla.

Vražda byla velmi brutální. Státní zástupce Tomáš Milec, který se specializuje na násilné trestné činy, připustil, že něco podobného ještě neviděl. Mladíci Sahulu napadli s takovou intenzitou, že hlava pětačtyřicetiletého hudebníka byla „zadupána“ osm centimetrů do země. Sahulův obličej byl ranami údajně tak znetvořen, že policie měla problémy s jeho identifikací. Pachatelé nechtěli Sahulovi po činu nijak pomoci, vůbec neuvažovali o tom, že by zavolali sanitku. Navíc mu podle spisu sebrali peněženku s 1300 korunami, podle žalobce jej tak zavraždili s úmyslem obohatit se.

Podle soudních znalců Sahula při útoku zřejmě moc netrpěl, protože brzy upadl do bezvědomí. „Byl v bezvědomí prakticky po prvních kopnutích do hlavy,“ uvedl znalec z oboru soudního lékařství Michal Dogoši. Zároveň podpořil názor obžaloby, že zranění, která Sahula utrpěl, lze vysvětlit nejen kopáním, ale i dupáním. Hudebník podle něho zemřel na následky poškození mozku krátce po útoku.

„Obžalovaní u soudu uvedli, že vypili minimálně osm piv. Alkohol sice jejich agresivitu a brutalitu z části vysvětluje, rozhodně ale nemůže být brán jako polehčující okolnost,“ uvedla redaktorka ČT Veronika Ludvíková, která případ sleduje. Opilý byl v době útoku i Sahula, podle posudku z oboru toxikologie měl v krvi zhruba 2,5 promile alkoholu.

Obžalovaní z vraždy Františka Sahuly
Zdroj: ČT24