Na opravený most ve Stráži mohou opět i těžké kamiony

Stráž nad Ohří (Karlovarsko) - Ve Stráži mohou těžké kamiony na opravený most přes řeku Ohři. Rekonstrukce poškozeného mostu stála Karlovarský kraj 20 milionů korun. Z toho představovala 16,3 milionu korun dotace Evropské unie a 1,4 milionu korun poskytl stát, uvedl náměstek hejtmana Petr Navrátil.

Obnova jediného mostu, který spojuje Stráž s pravým břehem Ohře, patřila letos k nejvýznamnějším stavbám na silnicích v regionu. Díky tomu, že projekt uspěl mezi žadateli o podporu z Regionálního operačního programu Severozápad EU, zaplatil kraj z rozpočtu jen 2,2 milionu korun. „Oprava mostu je součástí dlouhodobého projektu rozvoje dopravní infrastruktury na komunikacích druhé a třetí třídy v Karlovarském kraji,“ uvedl náměstek.

Vzhledem k tomu, že most dlouhý přes 110 metrů nebylo možné po dobu oprav uzavřít, museli stavbaři ze společnosti AZ Sanace Ústí nad Labem zvládnout veškeré práce za provozu. Mostní konstrukci proto opravovali po čtvrtinách od letošního května. Nejdříve vždy odstraňovali staré vrstvy, které nahrazovali novými. „Nová je silnice přes most, zábradlí po stranách a rozvody vedoucí přes most,“ řekl ředitel krajských silničářů Petr Želechovský.

Oprava mostu byla podle stavbyvedoucího Jana Segeče náročná také proto, že byla nad poměrně širokým korytem řeky. Aby se dělníci vůbec mohli dostat pod mostní konstrukci, museli jim horolezci zavěsit mezi pilíře speciální lešení. Most v minulosti poškodila především voda, paradoxně nikoliv z řeky. „Pilíře byly v pořádku. Konstrukci poškodila hlavně dešťová voda, jež do ní porušenou izolací dlouhodobě zatékala,“ dodal Segeč.

Vydáno pod